Een spontaan interview:
– Je hebt Amalia uit zie ik! Volgens mij las het vlot.
. Zeker! Eerst denk je als de vier pagina’s inhoudsopgave ziet: ‘Dat is stevig’, maar dan kom je een goed uitgewerkte stamboom tegen. En na een paar scènes zit je volledig in het verhaal. Al snel is duidelijk dat er getrouwd wordt tussen families, vaak op zeer jonge leeftijd, in staatsrechtelijk belang. Toch wordt Amalia van Solms niet neergezet als iemand die alleen maar strategisch bezig is, maar dat ze het beste voor haar kinderen wil. Ze lijkt een prettig persoon. Stap voor stap word je meegenomen in haar hele leven van Slot Braunfels via Slot Heidelberg en Praag waarna ze als hofdame naar Nederland reist.
– Dat klinkt als een boek waar veel informatie in verwerkt is.
. Ja dat klopt, maar helder en met humor geschreven. O.a. Opstand tegen Spanjaarden/80-jarige oorlog, Franse/Spaanse/Engelse koningshuizen en Duitse adel, belegering van steden als Breda en Den Bosch komen voor.
Als het gaat over de Republiek, het land van vrijdenkers, staat er bijvoorbeeld: ‘We vangen in dit land steeds gevluchte prinsen en prinsessen op’. Er wordt een tijdsbeeld geschetst. De Pest en pokken waren toen besmettelijke ziektes, er wordt genoemd dat men in de buitenlucht beter kon samenkomen. Kindersterfte komt er ook in voor of bijv. omgangsvormen of bepaalde gebruiken. Vergeet ook Piet Hein en de koloniën niet! Het land teerde toen op de opbrengst van de Zilvervloot van hem. Er komt duidelijk naar voren dat de rijkdom van Nederland bepaalde oorzaken had.
– Het boek gaat over Amalia van Solms. Hebben de vrouwen de hoofdrol?
. Ja grotendeels wel, er staat ergens een citaat: ‘Mannen willen graag worden bewonderd. Ze vergeten alleen vaak dat ze daar de hulp van hun vrouwen bij nodig hebben.’
– Het hele boek is opgeschreven in de vorm van een toneelscript, dat kom je niet vaak tegen in kinderboeken. Hoe las dit?
. Over dit tijdperk lezen in toneelvorm maakt het erg toegankelijk. De namen van de personen staan in kleur boven hun tekst, wat de leesbaarheid ten goede komt. Iedere scène, dus hoofdstuk, begint met duidelijke plaats- en datumnotering en de verteller geeft uitleg over de omgeving.
– Ik zie ook illustraties en veel kleur in het boek. Wie heeft ze gemaakt?
. Marijke Klompmaker, en dat is een goede keuze. Zij heeft er een frisse, passende draai aan gegeven. Kijk alleen al naar het omslag. Tekeningen in één kleur wisselen af met meerkleurige mooie illustraties. Een aantal zijn geïnspireerd op schilderijen uit de 17e eeuw. De schutbladen zijn helemaal geweldig! Fragmenten uit de scènes komen hierin terug. De vormgeving is ook echt goed, het boek bladert lekker, goed gebonden en omslag voelt bijzonder. Je hebt zelfs een leeslint. Het voorwoord en de epiloog maken het een compleet geheel.
– Een andere tijd vraagt om uitleg van begrippen. Heeft de auteur ook een woordenlijst gemaakt?
. Nee, maar dat is in dit boek echt niet nodig. De tijdsgebonden woorden worden in de rijke tekst duidelijk gemaakt. De stamboom zit na één keer goed bestuderen in je hoofd waarna je de genoemde personen in de tekst kunt plaatsen. De bijrol voor Constantijn Huygens valt op en vind ik echt leuk. Of de hondjes van Elizabeth.
Ik heb nu zin om Amalia’s reis in het echt te volgen, vanaf Braunfels in Duitsland naar Scheveningen en Den Haag. Om te zien waar de naam ‘Oranje’ en ‘Nassau’ vandaan komt of waar het Friese deel van de familie heeft gewoond.
Eigenlijk kun je van ‘De droom van Amalia’ een film maken, een Nederlandse Downton Abbey. Kom maar op!
– Voor welke leeftijd en lezer raad je dit boek aan?
. Een geïnteresseerde goede lezer kan dit vanaf een jaar of 10, misschien zelfs 9 jaar prima lezen. Daarnaast is dit boek aan te raden voor scholen, m.n. als de 17e eeuw wordt behandeld en ook aan volwassenen.
‘De droom van Amalia’ is een erg goed gedocumenteerd interessant verhaal met een schat aan informatie over deze tijdsperiode. Het totaalplaatje van tekst, illustratie en vormgeving zorgen ervoor dat dit boek een feestje is om te lezen. Zonder meer een aanrader. Je blijft vertellen.
Arend van Dam, De droom van Amalia, illustrator Marijke Klompmaker, Van Holkema & Warendorf, 2021, 176 blz., 9789000378852