6 maart 2024

Buddy Tegenbosch – Mijn nacht met Vedder

Je bent bezig met de voorleesdagen, dus prentenboeken, en dan lees je deze YA XS. Eén ding: voor voorlezen ben je nooit te oud. En zeker niet voor deze Vedder, want wat een groot verhaal in zo weinig bladzijden.

Begin december gelezen, een bieblening, je pakt het ook nog even op voordat het ingeleverd moet worden. Leest het achterelkaar uit. Daarna kun je dat ‘even’ wel weglaten. Het verhaal laat je als een boemerang terugkeren naar momenten waarop je zoals Noor ouder bent dan je leeftijdsgenoten. Naar momenten van bezorgde onbezorgdheid. Een koele nachtelijke zomerbries na een hete dag. Een warme stilte waarin een melodie het donker omvat. ‘Happiness.’ Ontsnappen aan het nu waarin herinneren centraal staat en ‘context is alles’.

Noor is bang dat ze haar overleden vader vergeet. Ze voelt zich schuldig als ze op een dag nog niet aan hem dacht. Het medeleven krijgt haarscheurtjes. Het gewone leven moet verder. Alleen zijn is beter. Een enkele vriendschap uit onverwachte hoek kan er zomaar zijn. Onbaatzuchtig. Vedder heeft dat ook in zich. Hij luistert. Hij onthoudt wat Noor in een les vertelt. Zij raakt iets. Moet hij ook overleven?
Op een nacht haalt hij haar op. Zonder verdere vragen stapt Noor achterop de Harley. Een vanzelfsprekend verstaan tussen twee mensen. Omarmend zonder iets terug te vragen. Helend.
We zwegen, maar het was allesbehalve stil.
Een plaats waar je iemand weer voelt. Relativeert. Vedder treft dit groots.

Als je aan dit verhaal begint heb je geen idee waar deze ‘roadtrip’ heengaat, vooral als je leest: ‘Lieve Eleonora, laat mij deze nacht uw begeleider zijn.
Een verhaal over verlies, rouw, vriendschap, jezelf. Over jong zijn en ervaringen meedragen. Soms wordt het leven niet meer gewoon. Begrijpen welke route iemand moet gaan na een gebeurtenis kunnen dan enkelen. Twee terugblikkende levens.

Lees het voor op het VO! Door de vlotlezende korte hoofdstukken, de beeldende taal, de spanning en emotie, blijft het stil tot het uit is. Knoop gesprekken aan. Licht een zin eruit. Een creatieve opdracht, een gedicht. Er zijn altijd meer eenlingen in stil verdriet. Ook Vedders.

Ontzettend goed. Met warm hart aanbevolen.

Buddy Tegenbosch, Mijn nacht met Vedder, Best of YA, 2021, 96 blz., 9789000376650

Eén gedachte over “Buddy Tegenbosch – Mijn nacht met Vedder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *