13 september 2024

Catharina Valckx – Het wilde leven van Billy de hamster

Vier verhalen om zelf te lezen

Het aantrekkelijke omslag valt door tekening en kleur direct op. Na de zes geweldige prentenboeken over deze innemende hamster is er nu een verhalenbundel met vier van de eerder uitgeven verhalen. *)

Billy is een hamster die allerlei avonturen dichtbij huis beleeft. In het eerste, ‘Poten omhoog!’ ontmoet cowboy Billy op hilarische wijze zijn vriendje Pierke de worm. De titel van het verhaal in combinatie met een worm laat raden waar de grap zit. Het muisje Trijntje vraagt ad rem welke poten ze moet opsteken, voor of achter? Als volwassene lach je al om de tekeningen, jonge lezers liggen vast in een deuk als ze de bijbehorende bondige tekst lezen. Vader hamster vindt dat hij wat stoerder moet worden en oefenen voor een echte boef zal daar vast bij helpen. Het daarvoor meegekregen pistool bevat geen kogels dus daar kan het al niet verkeerd gaan bij het bang maken van anderen, maar wat als je de grootste vijand volgens je vader voorbij ziet sjezen?

In het tweede verhaal daagt vader hamster Billy uit om een bizon te vangen. Met een lasso kun je tenslotte ieder dier strikken. Het blijkt wel dat zijn vader er niet in gelooft want ‘Als een hamster ooit een bizon vangt, dan eet ik mijn hoed op.’ Vader had buiten de inventieve dappere Billy en vrienden gerekend! Het is geweldig om Pierke met de sprekende groene ogen, Trijntje met handtasje en Billy met stoere riem over de vlakte in kleiner perspectief te zien wandelen op weg naar de grote bizon bij de rivier. Heerlijke taal ook bij dit verhaal: ‘Billy lijkt net een vliegertje’ waardoor het met de illustratie in volle vaart net een wervelende tekenfilm is.

Billy zoekt een schat is een rijk verhaal. Over ontdekken, nieuwsgierigheid, familie, iets eng vinden, kaart lezen, hobby, vriendschap, landschap/geschiedenis en verbeelding. Een korte bespreking over dit boek is via de titel onderaan aanklikbaar. Het is altijd fijn om met een feestje te eindigen. ‘Billy geeft een feestje’ leent zich daar bij uitstek voor want de leuke hamster is jarig. De uitnodigingsronde gaat niet zonder slag of stoot. Intussen zie je op de achtergrond vader hamster voorbereidingen treffen. Het echt samen feestvieren waar ook de grootste natuurlijke vijand van een aantal vrienden bij aanwezig is en de zorg voor elkaar maakt het tot een echt feest. De gier is helemaal vermomd, het is tenslotte een verkleedfeest, maar de ouwe vogel deed dit om andere reden dan verwacht op de ook voor hem speciale dag. Een fantastisch beeld is wanneer Billy in de deur staat van het boomgierhuisje; tegen het licht in en inspiratie is er voor je tekenopdracht. Als de ‘rivier’ ook zijn ‘drol’ weer heeft gevonden wordt er superzoet en voldaan afgesloten ‘Alle sterren zijn op mijn feestje gekomen.’

Vier verhalen verdeeld over ong. 135 blz. laat zien dat het geen heel korte verhalen zijn. De tekstblokken zijn veelal aaneengesloten ingevoegd bij de fantastische illustraties met veel beweging. Tekst en beeld vertellen ook hier samen het hele verhaal. Let daarbij op de schaduw onder of bij een figuurtje of bekijk de details waaruit blijkt dat de dieren als in een mensenwereld worden weergegeven. Bijv. de postbus die bij het woonluikje van Pierke staat, het laarzen poetsen door vader hamster op een oude krant of het gebruik van servies en een gedekte tafel, een platenspeler en een paraplu in de daarvoor bestemde bak.
Uit de reacties blijkt dat er een rangorde bestaat in de dierenwereld terwijl door gesprek en begrip voor elkaar de verschillen wegvallen. Vriendschap en zorg voor elkaar zijn belangrijker. Een aantal vooroordelen worden aangestipt, bijv.: ‘Meisjes zijn niet zo moeilijk bang te maken.’ – ‘Misschien verstaat hij geen Nederlands.’ en geven gespreksstof.

Het is knap hoe er met weinig tekst of een enkele gezichtsuitdrukking of ‘penseelstreek’ emoties worden aangeduid. Een jonge lezer zal zelf bang of dapper zijn er direct uithalen. Samen of voorlezen, om er meer te ontdekken of te benoemen, zal leuk en van toegevoegde waarde zijn. Het terugkerende nootjes roosteren aan het eind van een verhaal is een duidelijk warm en herkenbaar einde voor jonge kinderen, net als Pierke die dan telkens een letter anders uitspreekt.

Na de verhalen is er een leuke verrassing: een tekenopdracht ‘Zo teken je Billy!’ Een ‘echt’ heerlijk boek voor jonge lezers vanaf ong. 7 jaar met afwisselend makkelijkere en moeilijkere woorden die in samenspraak en context zijn te begrijpen. Snelle eerste lezers pakken het op in groep 3/leerjaar 1, andere in groep 4 of 5/leerjaar 2/3 want ook dan is er volop t genieten, herkennen en ontdekken in woord en beeld in de boeken van Catharina Valckx.
Thema’s als wie niet groot is moet slim zijn, durven, elkaar helpen en met praten bereik je iets zijn soepel verwerkt door een doordachte opbouw van verhalen in spanning, informatie en humor. Hierdoor ga je vanzelf lezen.

Wat een fantasie, wat een nadenkers. Net de echte wereld, de wereld van Billy de hamster en vrienden!

Catharina Valckx, Het wilde leven van Billy de hamster, Gottmer, 2024, 144 blz., 9789025778736

*)
Billy – Poten omhoog!, 2010, 9789025748227
Billy en de bizon, 2012, 9789025751074
Billy en de indiaan, 2012, 9789025752750
Billy geeft een feestje, 2014, 9789025757823
Billy en de zware jongen, 2015, 9789025761479
Billy zoekt een schat, 2018, 9789025770129

Eén gedachte over “Catharina Valckx – Het wilde leven van Billy de hamster

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *