29 mei 2024

Coen Verbraak – Nooit meer dezelfde

Gesprekken over verdriet, hoop en veerkracht

Misschien heb je ze wel gelezen, interviews in de Volkskrant voor de serie ‘Nooit meer hetzelfde’. Allemaal gesprekken met mensen die veelal onverwachts iets meemaakten en wat een keerpunt betekende in hun leven. Inderdaad ze waren, als het mogelijk was om verder te leven, daarna nooit meer hetzelfde. Vaak komt uit de verhalen naar voren dat daarna de details, kleine dingen in de natuur of dichtbij huis, de mens, belangrijker zijn dan daarvoor.

Veel ommekeer komt door een levensbepalende diagnose of medische aandoening, maar ook een ongeluk, carrièreswitch, uitzending, zelfdoding of gijzeling komen voorbij.
Verschillende personen of gebeurtenissen waren al in het nieuws/landelijk bekend of juist door wat hen overkwam las je er over.

Sommige verhalen laten bijv. de mens achter medici zien. Juist als henzelf overkomt waarvoor ze zich altijd zo enorm inzetten blijven ze anders, mogelijk invoelender, naar de mens kijken die tegenover hen komt te zitten. Andere verhalen laten de impact van politieke of wetenschappelijke beslissingen zien en daarmee de gevolgen, negatief danwel positief, voor de gewone burger.

De eenentwintig interviews zou je achterelkaar kunnen lezen. Een paar per keer kan ook genoeg zijn door alle ingrijpende beschreven ‘ellende’ die de personen meemaken of je juist terugwerpen in eigen herinneringen waarbij gedachten vanzelf komen aan een periode of persoon. Geen lichte kost terwijl het een soort vlot leest door opzet.

Verhalen uit het leven. Leef nu je droom. Stel niet teveel uit. Verhalen over veerkracht, moed, afscheid.
Maar toch, bij één bleek uitstel geen afstel te moeten zijn. Alsnog leren lezen op gevorderde leeftijd! Een warme glimlach: er ging een wereld open!

Voor veel lezers.

Coen Verbraak, Nooit meer dezelfde, Alfabet Uitgevers, 2024, 124 blz., 9789021343150

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *