4 maart 2024

De Vanderbeekers en de geheime tuin – Karina Yan Glaser

Wat doe je in de zomervakantie als je je verveeld? Nog meer vervelen? Oliver (9) weet het niet. Zijn zus Isa (12) is op muziekkamp, haar tweelingzus Jessie is er wel, net als zijn jongere zussen Hyacinth (7) en Laney (5). Als hij met zijn zussen bij de bovenburen, meneer Jeet en mevrouw Josie, de middag doorbrengt, valt meneer Jeet op de grond. Ze bellen de ambulance en meneer Jeet belandt door een beroerte in het ziekenhuis.

De kinderen leven iedere dag mee met meneer Jeet, ze missen hem en zijn bezorgd. Hun moeder gaat er iedere dag heen, maar vertelt de kinderen weinig inhoudelijks. De kinderen sluipen stiekem het ziekenhuis in en zien hem met heel veel slangetjes. Ze verzinnen een spectaculair plan: ze maken van het kale stuk grond naast de kerk een tuin voor het echtpaar. Een wens van mevrouw Josie die ze al vaak heeft uitgesproken. De Vanderbeekers besluiten er een geheime missie en verrassing van te maken.

Het verhaal wordt spannender door de aanwezigheid van een onaardig iemand. Herman Huxley, een onaardige jongen uit de klas van Oliver, komt regelmatig langs in het verhaal en heeft altijd het nieuwste van het nieuwste. Het is niet wat het lijkt, stoere Herman houdt bijvoorbeeld erg van breien, net als Hyacinth en helpt mee aan hun missie. De vader van Herman is nog ‘slechter’, hij wil het stuk grond tegen veel geld verkopen om er appartementen te laten bouwen.

Een andere onbewuste missie is het helpen van de buurman op verdieping drie, meneer Beiderman. Hij is al zes jaar niet buiten het herenhuis geweest, sinds het overlijden van zijn vrouw en dochter. De kinderen komen bij hem ook graag en met hun spontaniteit en nieuwsgierigheid komt ook meneer Beiderman vooruit.

Het verhaal over de geheime tuin is niet alleen het verhaal over het opruimen van afval uit de tuin, spaargeld inzetten voor zaden, planten en tuingereedschap, onkruid uittrekken en zaaien. Het is naast dat ook een verhaal over bezorgd zijn, naar je naaste mensen omkijken, samenleven met anderen, iets doen voor een ander en samenwerken.

De manier waarop Glaser al deze onderwerpen heeft verwerkt in het verhaal is heel natuurlijk en hartverwarmend. Niks voelt gemaakt, alles mag er zijn en hoort erbij en dat maakt het (voor)lezen van dit boek tot een waar genot. Daarnaast lees je vanuit de vier aanwezige kinderen en gaan de verschillende perspectieven vloeiend in elkaar over. Het voelt nergens als veel en het is mooi dat alle (deel)onderwerpen goed worden uitgewerkt en op een leuke, mooie manier bij elkaar komen. Alles doet er toe.
Leuke toevoegingen zijn de verwijzingen naar een paar boeken, bijv. De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett.

Over De Vanderbeekers is al een eerste boek verschenen, maar het is absoluut niet nodig om dit deel eerst te lezen voordat je aan dit tweede boek begint. In het begin van het verhaal is een korte terugblik te vinden. Uiteraard is het aan te raden, puur omdat het echt leuke, fijne boeken zijn voor kinderen.

Karina Yan Glaser, De Vanderbeekers en de geheime tuin, Vertaling Lidwien Biekmann, Van Holkema & Warendorf, 2022, 303 blz., 9789000380541

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *