13 maart 2024

Rob Ruggenberg – Offerkind

Wie zegt nooit een verhaal te gaan lezen over Nederland 4000 jaar geleden, krijgt per direct Offerkind in handen gedrukt. Een geweldig vol vaart geschreven avonturenverhaal dat je nauwelijks weg kunt leggen. Een periode in de geschiedenis waarvan slechts enkele feiten bekend zijn. Eén daarvan is het in 1987 ontdekte massagraf met 12 volwassenen en kinderen in de duinen bij Wassenaar. De plaats waar Ruggenberg opgroeide. Dit feit werd het startpunt.

Aïn en Kraai wonen in een familiehuis ergens op de Veluwe. Zij is de dochter van het stamhoofd en hij als dubbelbloed, een eunjer, wordt gedoogd in de eenvoudig levende gemeenschap. Een vrouw op doorreis met barnsteen in haar tas zorgt voor onrust. Aïn wil tegen alle leefregels in zélf bepalen hoe haar leven er zal uitzien, ze wil naar zee! De onrust mondt uit in een gevecht en een vlucht van zowel Aïn als Kraai. Ze komen elkaar tegen bij ‘De jonge wolven’, bepaald geen lieverdjes. Door een gebeurtenis bij een moerasvolk, het Oude Volk, gaan ze met z’n drieën verder. Het offerkind en zij worden omarmd door een man en vrouw na een tocht per vlot en wonen een periode bij hen. Ze leren vissen, fuiken maken en meer. Dat ook in die tijd reizigers en handelaren rondtrokken, maak je op door de vrouw uit het begin maar ook bijv. doordat riviermensen iets weten over de drie personen van het vlot. Uiteindelijk komen zij over de woeste Rheie aan zee, daar waarmee Offerkind begint. En eindigt.

Zowel Aïn als Kraai maken een ontwikkeling door, niet in het minst door alle wreedheden en ellende die ze op deze overlevingstocht tegenkomen. Ruggenberg spaart zijn lezer niet. Je moet net zoals in ander werk tegen wat bloed en gruwel kunnen, vaak ontstaan door tradities, bijgeloof, goden, heksen en meer. Daarbij bestond het Nederland van toen grotendeels uit moeras en moesten gebruiksvoorwerpen zelf worden gemaakt met natuurlijke materialen.

Dit realistische verhaal bevat vriendschap, avontuur, een vleugje liefde, spanning, angst en een stuk interessant beschreven geschiedenis over volken en het landschap van toenmalig Nederland. Waar je in bijv. De boogschutter van Hirado de neiging hebt om scannend te gaan lezen bij bepaalde scènes, heb je hoe bijzonder, dit in deze weergave van de Bronstijd nauwelijks, je leest in één adem door.

Het ‘startpunt’, is na opgraving nu te zien in Archeon. De plaats waar Ruggenberg in september 2018 vertelde over dit verhaal in concept, staand met een voorwerp in zijn hand waarover hij e.e.a. ging bespreken met een deskundige ter plaatse. Het zal zijn bijl uit de Bronstijd zijn geweest. Vorig jaar weer een gesprek, nu alleen met zijn vrouw, over o.a. alle aangevraagde boeken die nog steeds binnenkwamen of alvast voor een volgend boek. Helaas niet meer nodig. Een verhaal moest goed gedocumenteerd zijn.

Feiten verweven met een enorm schrijftalent waardoor je alles beeldend leest en voor waar aanneemt, maken dit ‘Offerkind’ een absolute aanrader vanaf ong. 13 jaar. De goede lezer en liefhebber van avontuur en geschiedenis zal het eerder oppakken. Een landkaartje, een woordenlijst en een prachtig omslag completeren dit graag gelezen Offerkind.

Rob Ruggenberg, Offerkind, Querido, 2020, 304 blz., 9789045124407. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *