7 maart 2024

Peter van Uhm – Notities van een generaal

Peter van Uhm ging jaren na Ik koos het wapen nog eens met Sander Koenen aan de slag. Er waren vragen die onder meer tijdens lezingen bleven terugkomen, dus werd het tijd om gedachten en anekdotes voor het grote publiek op papier te zetten. Tijdens zijn militaire loopbaan hield Van Uhm namelijk een Boekje Pienter bij met geleerde lessen, die nu als tegeltjeswijsheden boven ieder hoofdstukje staan.

Notities van een generaal heeft een “opa vertelt”-gehalte, versterkt doordat Peter van Uhm het boek opdraagt aan zijn kleindochter. Maar opa of niet, als Van Uhm iets te vertellen heeft, luister je gewoon. Hij heeft een bak ervaring opgedaan in uitzendgebieden en daarna op meerdere hoge functies als Commandant Landstrijdkrachten en Commandant der Strijdkrachten én laat iedereen in zijn waarde.

Levenslessen
Er komen persoonlijke situaties aan bod, mede vanuit het credo dat het thuisfront net zo belangrijk voor je functioneren is als je werkomgeving. In het merendeel van de levenslessen komt eveneens het moreel kompas en de omgang met normen en waarden aan de orde. Als je iets moet uitlichten waar de oud-generaal laat zien een brug te vormen tussen de militaire en civiele wereld, pak dan de lessen over “Mensen aanspreken op gedrag en verantwoordelijkheid voor gedeelde doelen is investeren in gezamenlijke toekomst” en “Met normen en waarden moet je voortdurend bezig zijn”. Wil je als samenleving/club/eenheid doelen bereiken, moet je zorgen dat iedereen gedragsregels nastreeft, dat men elkaar daarop durft aan te spreken en vooral: dat de baas daarin het goede voorbeeld geeft. Wat voor signaal geeft de ziekenhuisdirecteur af aan personeel en patiënten als hij voor de ingang staat te roken?

Sowieso deelt Van Uhm veel over leiderschap. Binnen de defensiewereld gesneden koek, voor sommige bedrijven echter verfrissende blikken. “De grootste valkuil voor een organisatie is het ego van de baas.” Want: hoe beter hij/zij zich vindt, hoe eerder hij stopt met denken, innoveren en luisteren. Wat een organisatie niet ten goede komt. Daarop voortbordurend geeft hij de tip mee dat je als leidinggevende moet durven vragen om terugkoppeling op je handelen.

Eigen ruimte
Zo staan er nog meer nuttige dingen in dit boek van 150 blz. Achterin is ruimte voor je eigen notities en staan eenheden en officiersrangen opgesomd. Aanvulling wat betreft militaire rangen: onder de officieren zijn er nog onderofficieren en manschappen (maar die zijn voor Van Uhms verhaal nu van minder belang om te weten).

Een cadeautip voor iedereen. Wie je ook bent en wat je ook doet, je haalt er vast iets nuttigs uit. Wie Peter van Uhm meer als generaal buiten dienst wil horen, kan luisteren naar de podcast Veldheren waarin hij met lgen b.d. Mart de Kruif geopolitieke situaties analyseert.

Peter van Uhm met Sander Koenen, Notities van een generaal, Atlas Contact, 2023, 164 blz., 9789045049663.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *