5 maart 2024

Emiel de Wild – Toen mijn broer een robot werd

‘Door alle dagen, ook toen deze kamer leger dan leegst was, staat een krul. Alle dagen een ‘prima’ Volgens deze kalender is Dennie niet dood. Volgens deze kalender heeft hij altijd geleefd.’

Één van de vele zinnen die opvallen in dit boek. Een verhaal over omgaan met verlies van een dierbare. Een vader, moeder en nu nog één broer. Alledrie verwerken ze op hun eigen manier het gat dat is ontstaan. Maar hoe doe je dat? Tijs heeft een Duizend Dennie-dingenboek, hij ‘praat’ met hem en vraagt zich af waar Dennie nu is, waar zijn ‘zijn’ is. De hemel? Zijn ouders geloven dat niet.

Op moeilijke momenten heeft vriend Twan aan één blik genoeg: Dennie-gedachten? en dat is wederzijds. Twan heeft zo zijn eigen sores waarbij de driftkikker in hem niet helpend is. Ze zijn er voor elkaar. Toch lukt het Tijs niet om hem te vertellen dat ‘hij er is’: de robot. Volledig geprogrammeerd met herinneringen en eigenschappen zoals de Dennie van toen was. Wel met ovale lichtgevende bol, dat peertje.

Er wordt weer voor vier gedekt. Samen tafeltennissen of film kijken kan weer. En toch, het wringt. Ze doen het voor mam. Zijn moeder van toen Dennie nog leefde en eentje nadat hij dood was: Ik voel me een grote berg zwarte wol die helemaal in de knoop zit. Krijgt Tijs een derde moeder met deze Dennie die overal ja en amen op zegt? Want er is wel degelijk verschil in gedrag van toen en nu. Echt versus vervanger. En als de overleden Dennie die vervangende nepperd kan zien waar hij nu is? Het voelt als verraad voor Tijs. Twan wil zijn ouders weer bij elkaar zien, geen vriendin met zoon in huis. Er moeten twee dingen veranderen. Twan en Tijs bedenken een plan.

Een verhaal over rouw, vriendschap, familie en verregaande technologie verpakt in een spannend invoelend avontuur. De Wild heeft een niet eenvoudig onderwerp integer, behapbaar en bespreekbaar in overwogen woorden verhaald waarin naast ontroering ook ruimte is voor een glimlach. Precies zo verwerking is. Het geeft een nadenken over vervanging. Je leest het achterelkaar uit. Eng origineel. Dit is Goed!

Voorlezen en zelf lezen vanaf ong. 10 jaar.

Emiel de Wild, Toen mijn broer een robot werd, Leopold, 2022, 176 blz., 9789025883201

Eén gedachte over “Emiel de Wild – Toen mijn broer een robot werd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *