8 mei 2024

Marte Jongbloed – Hobbel en Knot

Een verhaal over kabouters voor beginnende lezers. Bijna vanzelfsprekend speelt zich dit af in een bos. In een bos zijn ook dieren, ze beleven samen een avontuur en wat leuke plaatjes erbij en je hebt weer een boek. Dan doe je dit deeltje uit de nieuwe serie ‘Ezeloortjes’ te kort.

In wat eerst een eenvoudig verhaal lijkt ontdek je als je goed kijkt met reden tal van verwerkte woorden of woordcombinaties in de verhaallijn. En dat in een verhaal voor kinderen uit groep 3, 4 en ook 5 die moeilijkere samengestelde woorden nog even niet kunnen behappen. Verschillende thema’s worden je aangereikt, je lesje begrijpend lezen ook.

Hobbel en Knot van het omslag zijn de hoofdpersoontjes in het verhaal. Het konijn Kootje zie je ook, naast een hardloopschoen. De schoen hangt wat bedreigend boven de puntmutsjes. Je weet dat er iets zal gebeuren. En inderdaad nadat ze een verjaardagsfeest hebben gevierd, worden ze wakker in een dorp waar allerlei is verwoest. Twee muisjes vertellen over een monster, een plófmonster. Van wel twee keer twee monsters!

Ze slaan aan het repareren, maar helaas blijft het niet bij één keer. Hun rustige gezellige leefwereld in het kabouterdorp is totaal verstoord. Drie kabouters gaan ‘op reis’ naar het einde van het pad. Als de ploffers eindelijk komen blijken het mensen te zijn die door hun dorp denderen.
Vos heeft een idee, mede door een eerder voorval. Mensen houden niet van troep èn ze zijn vreemd. Ze eten niet iedere dag twee keer twee keer twee stukken taart! En rennen doen ze alleen omdat ze het moeilijk vinden.
Een plan om de mensen weg te houden wordt bedacht. De bedachte ‘troep’ moet aan het begin van het pad zodat zij weer vrij en blij kunnen zijn in hun leefwereld.

Iris Boter maakte ook dit keer bij de tekst van Marte Jongbloed heerlijke illustraties. Grappig, kleurrijk, van toegevoegde waarde en vooral erg passend bij de doelgroep.
De kabouters laten zien dat je eerst een plan maakt door goed te kijken en te onderzoeken voordat je aan de slag gaat. Het groot-klein perspectief in de illustraties leert anders kijken of zelf een verhaal te bedenken. Er wordt gespeeld met cijfers (optellen, start van tafels), de dieren zwengelen een afvalprobleem aan en woorden kunnen twee betekenissen hebben. Een toevoeging voor jonge lezers als houvast kan zijn namen bij een afbeelding van de kabouters. De opmerkingen uit de dierenwereld over mensen lees je met een lach.

Achterin staan weetjes, een recept, hoe je een verdubbelaar kunt inzetten en zelfs hoe je een gedichtje kunt maken. Een leuke aanrader dit Ezeloortje voor vakantie of in het volgende schooljaar!

Lees ook het Ezeloortje Het ruilspel van Lida Dijkstra.

Marte Jongbloed, Hobbel en Knot, illustrator Iris Boter, Luitingh-Sijthoff, 2022, 40 blz., 9789024599943 

Eén gedachte over “Marte Jongbloed – Hobbel en Knot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *