7 maart 2024

Enne Koens – Hotel Bonbien

Wat is het fijn dat ‘Hotel Bonbien’ weer volop in de boekwinkel en bibliotheek te vinden is. Het is zo een heerlijk, leuk en goed boek om in weg te duiken of voor te lezen. Oók als je het jaren terug bij de eerste uitgave in 2015 hebt gelezen. Niet dat er alleen maar grappen in voorkomen, het gáát ergens over. Een verhaal in een schrijfstijl zo vlot en levendig dat je het liefst achter elkaar doorleest en waarvan je geniet tot de laatste bladzijden.

Bladzijden die geweldige tekeningen bevatten van Katrien Holland en bovenaan ieder hoofdstuk vind je een mooi vignet van dassen. De omslagillustratie is hetzelfde gebleven, ontwerp door Marieke Oele. De zwartwitillustraties binnenin zijn nieuw. Op beide schutbladen staan plattegronden getekend van hotel en omgeving, altijd goed om een beeld te krijgen bij een verhaal. Zelfs een proloog, epiloog, Franse woordenlijst en bronnenoverzicht zijn toegevoegd en dat voor een boek dat je vanaf 8 jaar al zelf kan lezen als je graag of veel leest.

Siri, zo heet de 10-jarige verteller, woont met haar broer en ouders in een familiehotel met veel buitenspeelruimte in Oost-Frankrijk. Ze vertelt over het jaar dat ze tien was. Er gebeurden leuke dingen: de kippen kregen kuikens en ik sloot vriendschap met mijn broer Gilles. Maar er gebeurden ook minder leuke dingen: mijn ouders maakten ruzie en bijna liep het helemaal verkeerd af. Er vliegt nogal wat servies met een stroom aan woorden over en weer. Siri vangt een gesprek op en is bang dat haar ouders uit elkaar gaan. Ze denkt dat zij als kind er iets aan kan doen. Het gezin heeft het krap. Geld voor nieuwe schoenen of een jas is er niet, laat staan om reparaties uit te voeren aan het hotel of op vakantie te gaan, terwijl er vele gezinnen bij hen overnachten op doorreis naar hun vakantiebestemming.

Haar vader Octave let erg op iedere cent die binnenkomt en wat er wordt uitgegeven terwijl moeder Hilare vindt dat je ook moet genieten en dat kost niets zegt ze. Maar koek en taart horen erbij en minder dure taarten, dat zijn geen taarten of Geld is het stof op de weg en de modder op het pad. Genieten is de hemel. Broer Gilles leest veel: Filosofie is nadenken over wat waar is en wat niet. en draagt altijd zwarte kleding. Tevens de reden dat ze grijze theedoeken hebben in het hotel. Siri heeft een beste vriendin die in veel een tegenpool is. Geweldig is het sambalverhaal. Bij Sylvie thuis lijkt het koek-en-ei maar ineens verblijft haar vader meer in het hotel. De dassen als hoofdstukvignet verwijzen naar een mooie verhaallijn in het geheel. De dassen zijn ook de reden dat er iets extreems gebeurt. Door Siri in de proloog al aangestipt en wat haar ineens tot een bijzonder uniek persoon maakt. Samen iets ondernemen lijkt mogelijk, zelfs na een auto in een greppel.

Je komt mooie gedachten en zinnen tegen waaruit verschillende emoties spreken: Mensen komen, mensen gaan. Sommigen leer ik kennen, anderen niet. Soms maak ik vrienden. Ik ben heel goed in vrienden maken, en ook in afscheid nemen. Zo zegt ze na een zwemavontuur: Dat was dus vriendschap nummer veertien van deze zomer. En na het eerste stuk met meer informatie lees je in één keer door tot aan het mooie eind.

Met de nodige humor en fantasie zijn zwaardere onderwerpen in een levendig vlotlezend verhaal verwerkt waarin niet alles wordt uitgesponnen. Naast zelf lezen ook een boek om voor te lezen. De korte hoofdstukken lenen zich hiervoor prima waarna je thema’s als vriendschap, ruzie, armoede en diverse emoties kunt bespreken.  Een tijdloze aanrader, een warm toegankelijk verhaal met inhoud. Hotel Bonbien is een thematitel voor de Kinderboekenweek 2023.  Ook een Koens-aanrader voor de Kinderboekenweek in het thema bij mij thuis: ‘Vanaf hier kun je de hele wereld zien’.

Enne Koens, Hotel Bonbien, illustrator Katrien Holland, Luitingh-Sijthoff, 2023, 288 blz., 9789021040639 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *