10 maart 2024

Hof van schaduw, Vampyria 1 – Victor Dixen

Dus, vampieren. Voor zover ik mij kan herinneren heb ik daar nog geen enkel boek over gelezen. Vampyria stond niet op mijn tbr, maar toen het boek binnenkwam, besloot ik het een kans te geven. Naast dat het er erg mooi uitziet, werd ik voornamelijk aangesproken door de flaptekst. Met Versailles als omgeving en een koning die daadwerkelijk leefde in onze geschiedenis kan het bijna niet misgaan. Uiteindelijk weer aangesloten bij de buddyread van @ilonaslevenbijls op Instagram, chaos en gezelligheid!

Zonnekoning Lodewijk XIV sterft in 1715. Dit is het punt waarop Dixen een fantasywereld opent: de Zonnekoning overlijdt en de Schaduwkoning van de vampieren wordt geboren. Hij bouwt een nieuw rijk op: Magna Vampyria. Normale burgers leveren per maand eten aan de vampieren, bloed. Jeanne is een normale burger en probeert een plek te veroveren aan het hof van Versailles nadat haar ouders en broers zijn vermoord door hun verzet; dat brengt gevaren met zich mee.

Ik was ergens bang dat het een fantasyboek zou zijn waarin de wereld toch te onbegrijpelijk zou zijn voor mij. Niets was minder waar, verrassend genoeg zat ik vanaf hoofdstuk 1 al in het verhaal. Door de lekkere hoeveelheid actie, vlotte schrijfstijl en de duidelijke wereld las het als een pageturner. Hier en daar plottwisten en bloedvergieten maken het verhaal spannend. Overigens is het meer dan alleen fantasy gezien de aanwezigheid van de aristocratie in het verhaal. Het maakt de fantasy met regelmaat realistischer, naast dat het zich in Frankrijk afspeelt met bekende buurlanden.
 
Pluspunt vond ik zelf dus de afwezigheid van ellenlange beschrijvingen van personages, omgevingen, verleden en werelden. Het was voor mij precies voldoende om het verhaal te begrijpen en Jeanne te volgen in haar tocht naar en in Versailles. Hier en daar werd iets herhaald, dat was voor mij niet storend, soms juist fijn. Sommige lezers willen juist meer worldbuilding. Goed boek voor jongeren, tenzij je niet van vampieren houdt.

Door zonder verwachtingen het verhaal in te gaan, heb ik me uitermate goed vermaakt. Deel 2 ga ik zeker lezen!

Victor Dixen, Hof van schaduw, Vampyria 1, Vertaling Marga Blankestijn, Luitingh-Sijthoff, 2023, 415 blz., 9789021037912

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *