9 maart 2024

Esther Walraven – Voor Yasmin

Het mooie omslag van Caren Limpens trekt de aandacht naast dat dit een deel is in de reeks ‘best of ya xs’. Inmiddels zijn er zes toegankelijke verhalen verschenen, geschreven vanuit de jongeren in verschillende situaties. (in 2024 negen stuks)

Myrthe de tiener uit dit verhaal schrijft een brief. Een brief aan Yasmin. Ze probeert grip te krijgen op haar gevoelens, haar schuldgevoel is enorm. Haar dierbare vriendin is overleden aan een virus. Welke naam dit virus draagt wordt nergens genoemd.

Na de skiweek in de voorjaarsvakantie gaat Myrthe voor school begint gelijk naar Yasmin. De vriendinnen vallen elkaar om de hals. Ze koken samen de gerechten die Myrthe niet kent uit de Nederlandse keuken.
Haar broertje zat te snotteren in de auto. Ze kwamen uit Italië waar de virusbrandhaard was.
Yasmin verschijnt niet op school, ze blijkt in het ziekenhuis te liggen. Wat is er, wat is dit, wat gebeurt er, wie weet er iets?

Een novelle die mogelijk voor volwassenen (het is een YA!) een tragere opbouw heeft, maar leef je in in de gedachtewereld van een tienermeisje. De gedachtewereld waaruit je nauwelijks door die vicieuze cirkel kunt ontsnappen. Neem daarbij dat scholen gesloten waren, er nergens ontmoeting plaatsvond, je niet eens elkaar op straat zag en sprak, het leven wás ook traag. Ouders waren druk met thuiswerken, je zag online een leraar. Niemand maar dan ook niemand wist wat er zou komen, alleen op je kamer, dan is dit logisch invoelend geschreven. Op het moment dat de maatschappij weer enigszins openging kwamen verhalen los, ging men ervaringen delen.

Dit zie je ook gebeuren met Myrthe. Ze heeft dan contact met zowel de zus van Yasmin als met schoolvriendinnen. Gedachten en gevoelens worden gedeeld waardoor er ruimte voor verwerking komt en een meer helder beeld ontstaat.

Een fijne korte Best of YA XS met een grotendeels chronologisch vertelperspectief dat door veel jongeren goed gelezen kan worden. Mogelijk geeft ‘Voor Yasmin’ een mooie aanleiding tot een groepsgesprek over rouwverwerking of andere ingrijpende gedachten in de kwetsbare gevoelswereld van middelbare scholieren.

Esther Walraven, Voor Yasmin, Best of YA, 2021, 96 blz., 9789000373079

Eén gedachte over “Esther Walraven – Voor Yasmin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *