9 maart 2024

Floortje Zwigtman – Een dief in het badhuis

In dit tiende en laatste deel van ‘Duik in de tijd’ verblijf je met Tiro in een Romeins badhuis. Douchen zoals je nu kent of een bad nemen in je eigen huis deed je niet in het jaar 110. Voor de Romeinen was het normaal om dagelijks naar het badhuis te gaan voor wassen en allerlei behandelingen. Hoe dit ging lees je hierover in dit verhaal van Tiro.

Tiro is niet vrij om te gaan. Hij werkt alle uren en slaapt in het badhuis op een matje, speelgoed heeft hij niet. Hij is een slaaf of zoals voorin wordt uitgelegd ‘een tot slaaf gemaakte’. Hij droomt ervan om ooit vrij te zijn. In het verhaal wordt genoemd: al voor één gouden ring kun je een mens kopen. Tiro probeert enkele gevonden spullen in een kistje te bewaren bij Linus, de bewaker van de kleedkamer. Ook een ring die hij heel graag aan Talita zou willen geven.

Het meisje Talita komt met haar meesteres Lucia vaak in het badhuis. Zij heeft dure linnen kleding die wordt ontvreemd uit de kleedkamer. Een zoektocht volgt, een list om de dader te vinden wordt bedacht.

Intussen lees je hoe het badhuis eruit ziet, welke zware werkzaamheden Tiro moet uitvoeren, welke gewoontes er in die tijd waren of bijv. dat Romeinen erg van grappen hielden. Ook wat jongens zoals Tiro te eten kregen en dat ze één keer per week naar buiten mochten. Als je geluk had leerde je op een andere manier dan op school een beetje lezen en schrijven. Interessant is zeker ook hoe de telling van de uren verliep waardoor een dag langer of korter kon zijn naar gelang het jaargetijde.

In dit vlotlezende verhaal geschreven door Floortje Zwigtman is bijna terloops veel informatie verwerkt en leer je allerlei over deze tijd. De illustraties van Andrea Kruis laten zien dat ook zij zich goed heeft geïnformeerd over deze tijd en sluiten goed aan op de tekst. Misschien zijn zowel schrijver als tekenaar ook in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn geweest om het Romeins badhuis te bekijken? Achterin bij ‘tips voor je bespreking’ lees je dat je ook de resten van een badhuis kunt bekijken in het Thermenmuseum in Heerlen.

Dit deel uit de tijd van de Grieken en Romeinen is evenals alle andere delen voor lezers vanaf ong. 9 jaar een aanrader. Alle delen met eenzelfde indeling geven samen een interessant en duidelijk beeld van de tijdlijn van ‘jagers en boeren’ ongeveer in het jaar -3000 tot en met ‘televisie en computer’ in 1950. Voor thuis en op school.

Floortje Zwigtman, Een dief in het badhuis, illustrator Andrea Kruis, Zwijsen, 2021, 80 blz., 9789048739318

Eén gedachte over “Floortje Zwigtman – Een dief in het badhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *