21 november 2024

Guido van Genechten – Doe de boktor

Op warme zomeravonden zie je insecten dansen in de lucht, torretjes rondkruipen in het gras of hoor je zelfs een vliegend hert brommend overvliegen. Natuurlijk herken je de slak en het lieveheersbeestje, maar ook de pyjamawants en de boktor?

De vrolijke boktor nodigt je uit vanaf het omslag om te oefenen voor een nieuw dansje. Geen moeilijke bewegingen als je de tekst op de volgende dubbele pagina’s leest, maar voor een peuter of kleuter is het opletten of je evenveel pasjes naar links of naar rechts zet en dan ook nog je armen daarna omhoog steekt. Bij een dansje hoort muziek en die krijg je erbij door op de verdiepte knop te drukken.

De pyjamawantsen oefenen ook. Nou ja oefenen, ze twisten er al vrolijk op los onder de feestverlichting. De slakken doen het op het gemak, voor die show moet je de tijd nemen. De eerder genoemde vliegende herten wachten niet op mooi weer, de regen is hun inspiratie: een regendans! Ze spatten en spetteren dat het een lieve lust is. Een nachtelijk feeëriek tafereel brengen de vuurvliegjes, zij dansen als elfjes in achtjes met de vleugeltjes gestrekt. Wie al eens een meikever zag weet dat die best groot is en je die liever niet in juni of juli tegenkomt. In dit boek danst hij ietwat houterig alleen, maar in de zomermaanden gaat hij actief op zoek naar gezelschap en valt brommend op alles wat beweegt. Wat een plezier met dans en muziek.

Alle dieren durven te bewegen en hebben lol, behalve het lieveheersbeestje. Snikkend bekend ze in de stilte van de nacht aan de tor dat ze het niet kan. Of durft ze het niet? Vertellen dat ze niet kan durft ze alvast wel en het torretje is behulpzaam door aan te bieden het haar te leren. Hij neemt haar mee naar de hele groep, naar een vrolijk nachtelijk feest in het licht van de maan vol beweging èn muziek met alle insecten.

Guido van Genechten heeft verschillende insecten op een fantasievolle doordachte manier verwerkt in een kartonboek. In feite dus voor de jongste lezertjes, maar wees gerust eenmaal dit boek in huis gaan ook tieners ermee aan de haal. Dat laatste zit ‘m vooral in het feit dat dit een geluidenboek is vol grappige muziekjes waardoor je vanzelf vrolijk wordt en in beweging komt. De begeleidende aanwijzing tussen haakjes in korte tekst laat je de pasjes en armbewegingen vlot uitvoeren.

De kleurrijke illustraties hebben een natuurlijke vrolijkheid waarbij oog voor grootklein perspectief bijv. de grassen en de heermoes t.o.v. de dieren en dichtbij en verder weg zijn geplaatst. De natuur speelt vanzelf een rol met daarbij ook het verschil tussen dag en nacht. Het verschil in dagdeel a.h.v. licht en donker is goed te zien, waarbij je verdiepende vragen kunt stellen over schaduw, weertype en hemellichamen. Het tellen is niet alleen van 1 tot 5 maar ook in duiding van wat is een paar of een groep. Op de laatste vrolijk makende plaat kun je alle dieren terugzoeken.

Dit kartonboek met stevige bladen heeft geen afgeronde hoeken en worden niet gemist, mede doordat het boek vanaf 2 jaar het meest actief zal worden gebruikt. Het kleine knopje om de batterij aan/uit te zetten zou het meest kwetsbare kunnen zijn, maar wel handig om onnodig batterijverbruik tegen te gaan. De drukknopjes op de pagina’s hebben een extra beschermlaag waardoor er flink op geduwd kan worden. Achterop staat een duidelijke instructie.

Een verrassend en mooi interactief muziekboek met prachtige kleurrijke illustraties. Een kennismaking met insecten en andere aspecten in de natuur. Daarbij is er aandacht voor woordenschat, emoties en gedrag, bewegen, tellen, kleuren en begrippen. Een boek om acuut vrolijk van te worden en alle dansen uit te voeren van de twist van de pyjamawantsen tot de slow van de verliefde slakken. Erg leuke cadeautip!

Guido van Genechten, Doe de boktor, Clavis, 2023, 26 blz., 9789044851816

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *