Het rariteitenkabinet van Meneer Fred
Soms ga je even terug naar vroeger, de tijd zonder elektriciteit. Vanochtend letterlijk, stroomstoring door graafwerkzaamheden. Gelukkig was de koffie al doorgelopen maar de wifi lag eruit en de accu van de laptop leeg. Dan doe je ineens iets anders. Duik je ineens in de stapel ‘nog te lezen’ op zoek naar boeken met groen in het omslag en kom je deze tegen. Raar misschien dat het boek nog niet was gelezen over gebeurtenissen in de geschiedenis waarvan men beweert dat ze echt gebeurd (kunnen) zijn, toch w(r)aargebeurd.
Vanzelfsprekend vallen de illustraties op. En toch, als je gaat lezen lees je ook direct de tekst. Kort en bondig wordt over de Verschrikkelijke sneeuwman, de Vliegende Hollander, een Dansplaag en andere mysteries verteld. Op de reis door de tijd kom je Elvis tegen, land je op Paaseiland, zweef je boven Colombia of maak je kennis met een fascinerende onderwaterwereld.
Allerlei weetjes worden intussen verteld door Meneer Fred, oom van Lucy. Zij en klasgenoot Felix hebben een onderwerp nodig voor een werkstuk. Iets bijzonders. Meer bijzonder dan de regenworm (ahum Lumbiricidae). En waar kun je dan beter aankloppen dan in een rariteitenkabinet van Fred?
Geweldige illustraties die alleen al door een detail een acute glimlach op je gezicht toveren. Wat een fantasie maar ook vertelkunst in beeld en woord tegelijk. Naast objecten zie je tevens allerlei kostuums uit de tijd waarin de voorgestelde gebeurtenis door Meneer Fred zich afspeelde. Paginavullende of detailtekeningen, veel afwisseling, emotie en beweging te zien. De eigenaar van dit kabinet heeft een beeldende encyclopedie aan inspiratie, kennis en vertelkunst in hoofd en handen.
Wie nog een onderwerp zoekt? Of wie niet van grote lappen tekst houdt en wel graag over feitjes leest? Dit ‘bekijklees’ je meer dan één keer. Lucy en Felix hebben over veel een mening danwel opmerking. Oom Fred haalt de hele trukendoos uit het kabinet. Wat zou hun perfecte object voor een werkstuk zijn: toch een lid uit de nuttige meer gewone familie der Annelida of iets vreemds misschien wel waargebeurd uit deze reis om de wereld in rariteiten.
Intussen is de stukgetrokken elektriciteitskabel hersteld en kan dit informatie prentenstripboek warm worden aanbevolen in de huidige internettijd.
Tip:
Een bezoek aan het Verweymuseum in Haarlem om originelen te bewonderen. Tot 18 juni 2023 is dit mogelijk tijdens de expositie van Thé Tjong-Khing t.g.v. zijn 90e verjaardag. Tijdens de eerste helft hiervan hangt er ook werk van Marloes de Vries – daarna tot 11 september met originelen van Janneke Ipenburg en Branco Suijkerbuijk.
Of lees met met nominaties voor de leesjury in Vlaanderen waarvoor ‘Raargebeurd’ is genomineerd in de categorie 8-10 jaar.
Emanuel Wiemans, Raargebeurd – Het rariteitenkabinet van Meneer Fred, Rubinstein, 2022, 56 blz., 9789047627753