5 maart 2024

Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 1, De bullebakbaas

Een nieuw verhaal, zelfs een nieuwe serie, met heerlijk veel verschillende lijntjes voor zowel jongens als meisjes! Een verhaal om mee weg te duiken op de bank en dan ’s avonds in je bed compleet met zaklamp uit te lezen. De jongere betere lezer wordt als volwaardig gezien.

Wies’ oma woont in Huize Grijsoord. Wies heeft altijd een oppas. Veel verschillende oppassen. Waarom? Omdat haar vader en moeder heel belangrijke zaken in het buitenland moeten oplossen.

In het huis waar oma Wisse woont, is het nogal streng en dat komt omdat er een nieuwe baas is: Dick Tator. Ze mogen niet genieten van leuke dingen, maar moeten werken en krijgen nauwelijks genoeg eten. Er gebeuren vreemde dingen. Na schooltijd mag Wies niet eens meer bij haar oma op bezoek! Wies gaat daar natuurlijk op onderzoek uit met de tweeling Zane en Jazz. En die oppas? En wat is dat undercoverteam? En waardoor is de nieuwe directeur zo vreemd?

Humor, spanning, doordenkertjes, woordgrapjes, woorden- en taalschat, sociale betrokkenheid, oplossingsgericht en inventief denken en handelen, geweldig gekozen namen zoals Vogeldans en Bolderkar. Het boek is uitermate geschikt om voor te lezen: moeilijke woorden zorgen voor een positieve interactie, humor in verschillende scènes, vlotte dialogen. Het gedeelte met de ochtendgymnastiek is filmisch!

Het boek is breed inzetbaar, van de goede lezer vanaf 6/7 jaar tot de iets oudere lezer van 8/9 jaar met minder leesmeters of leesmogelijkheden. Ze lezen allemaal een heerlijk avontuurlijk boek, je ziet ze grinniken.

De full colour illustraties van Iris Boter zijn weer top. Het boek pakt fijn beet, mooie papierkwaliteit, goed leesbare letter, iedere zin op een nieuwe regel en zelfs aan de kleur van het papier is gedacht zodat kinderen met dyslexie de tekst goed kunnen lezen. Alle personages worden vooraf voorgesteld zodat de verhaallijnen snel duidelijk zullen zijn.

Voor de fans van Herre: lees ook dit verhaal, hij komt op een speciale manier een bezoek brengen aan Huize Grijsoord. Associaties met andere verhalen komen boven maar al snel is het een ‘echte Wies’! Een nooit saai avontuur, soms wat spannender en vervolgens een volle lach. Een goede mix. Een verhaal waarin JIJ een rol wilt spelen.

Enne voorlezers… zet dit boek ook even op je verlanglijstje! Je ziet het verhaal als een musicalfilm aan je oog ontrollen.

Blij met een Jongbloed voor deze doelgroep.

Marte Jongbloed, Wies en oma Wisse De bullebakbaas, illustrator Iris Boter, Luitingh-Sijthoff, 2020, 212 blz., 9789463244282

Eén gedachte over “Marte Jongbloed – Wies & oma Wisse dl. 1, De bullebakbaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *