5 februari 2024

Milja Praagman – Magneetje

Een krachtig beeld dat aantrekt als een magneet. Dit is wat ‘Magneetje’ doet. Het is sterk, het is lief, het is mooi, het is kunst. Bij het openslaan ontdek je een keur aan dieren, kleuren en woorden omgeven door bijzonder pakkende illustraties.

De uiltjes in het duister van de nacht geven licht. Op het omslag licht aan de omgeving door elkaar, warmte voor elkaar bij daglicht. Ze gloeien van liefdeswoorden.
‘Magneetje’
‘Weet je…
Jij bent een
Magneetje.
En ik gloei
een beetje,
van mij
zo dicht bij
jou.’

Gedichten van liefde, ontroering, een herinnering, een droom en een lach. De papa pinguïn ligt overduidelijk te slapen, ‘papa ademt golven’, en is de rots in de branding voor kind pinguïn tot de kleine zelf zo groot als een wereldzee is. Praagman tovert met taal zonder dat er een moment van theatraliteit is. Minimalistisch woordgebruik door het hanteren van een geslepen fileermes op exact de juiste plaatsen, terwijl toch of juist daardoor een direct gevoel van ontroerende herkenning wordt opgewekt. De gevoelige snaar, de opborrelende lach of net dat irritatieknobbeltje raken richting vilein tintje, het komt allemaal langs. Thema’s als liefde, diversiteit, opstandigheid, omarming, verdriet, familie, gemis, adoptie en vluchtelingen en meer lees je terug in die enkele ritmisch gevangen woorden.

Gedichten in samenhang met een uitzonderlijk geslaagde doordachte compositie van illustraties. Veelal in enkele kleurtinten en telkens weer anders dan de vorige. Illustraties die je in wilt lijsten voor een kinderkamer of vangen in een lijstje van troost. De panter met welpjes of de kraai staan hiervoor. De walvis met een bootje is prachtig, een schildpad en een slak staan voor een recht van liefde, maar de lieveheersbeestjes raken diep in het hart: ‘zodat mijn vriend en ik, altijd met elkaar kunnen blijven spelen.’ Dieren als mensen geven les, een lach en warmte.
Aandacht voor de totale vormgeving valt op, van schutblad tot afwisselend schrijfletters en strakkere letters.

Magneetje is laagdrempelig, eenieder kan mogelijk hierdoor de emotie uiten die wordt ervaren of kan goed worden besproken. Er mag worden gevoeld.
Zo schielijk eenvoudig, zo treffend in de roos geeft Praagman gevoelens en gedachten vleugels waarvan vele burgers, bestuurders en andere lui notie mogen nemen.

Negentien keer twee bladzijden met tekst en beeld die als een ware parel toegevoegd zijn aan het oeuvre van Milja Praagman. Wie de verwondering, het pure, het intense niet ervaart mist werk dat prijswaardig is. ‘Bij jou’ is schitterend, ‘Magneetje’ is lumineus. Voor iedereen.

Milja Praagman, Magneetje, Leopold, 48 blz., 9789025881528

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *