4 maart 2024

Enne Koens – Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Een boek van Enne Koens pak je op als je er de volle aandacht aan kan geven. Een paar bladzijden lezen als je maar even tijd hebt werkt niet, want je wil dóór om echt in het verhaal te wonen. ‘Deetje’ reisde bijna liefkozend weken mee van stoel naar nachtkastje. Tot deze week die paar bladzijden ineens een heel boek werden. Door zinnen als ‘Als je ons zou omdraaien bij memory, dan was je beurt zeker voorbij.’, ‘Zij wil alles handig, nuttig, netjes op tijd en op de goede plek. Ik wil alleen maar dansen, mijn hart zo open als een winkeldeur op koopzondag.’ is je aandacht gevangen.

Deetje denkt dat zij en haar moeder niet bij elkaar horen, want een moeder weet toch hoe ze het haar van haar dochter moet vlechten? De gevonden brief bij de brievenbus met ‘retour afzender’ en waarin geschreven staat ‘gemis’ is de aanleiding voor zowel de zoektocht van de afzender of de ontvanger als de zoektocht van Deetje naar haar afkomst.

Door de ontmoetingen met buurtbewoners en hun verhalen leer je de leefomgeving van Deetje kennen. Een multiculturele buurt waarin ook haar beste vriend Vito woont waarmee ze alles bespreekt en Kevin die op dezelfde school zit. De genoemde brief is de leidraad in het verhaal, haar bevindingen schrijft ze in een schrift en daar komt allengs steeds vaker een persoonlijke reactie bij. Deetje wil weten hoe haar moeder aan een kind kan komen die een kleur als karamel heeft. Vooral als er wordt gezegd dat zij en haar moeder totaal niet op elkaar lijken. Wie is haar vader? Wat verzwijgt haar moeder? Ze gaat op zoektocht in huis en vindt een paar aanwijzingen die nog meer vragen opwerpen.

Vito en Deetje ervaren dat iedereen een eigen verhaal heeft. Verhalen waarin de terugkerende factor missen is van iets of iemand. Het verhaal van de meester die uit zijn land is gevlucht door bombardementen maakt indruk op hen: ‘Je mag in mijn land niet zeggen wat je wil’. Ook het verhaal van de man die enorm heeft gehamsterd is anders dan ze verwachtten en het verhaal van vriend Kevin kan herkenbaar zijn. Diverse ontmoetingen en afwegingen later komt de gevonden brief bij een verhaal. Hierbij zijn beschreven vriendschappen en ontmoetingen het sterkst, de ontknoping van haar eigen zoektocht verrast iets minder. De inventieve onderzoekende 9-jarige Deetje steelt intussen je hart, laat je lachen en aandachtig lezen.

Het mooie doorlopende omslag van Maartje Kuiper is een goede weergave van titel en verhaal. De flat en haar woonomgeving, Deetjes wereld. Ieder hoofdstuk begint en eindigt met een kleine passende illustratie. De soepelheid van de bladzijden, de totale vormgeving en de mooie zinnen in een vloeiende vertelwijze dragen bij aan een zeer fijne leeservaring.

In ‘Vanaf hier kun je de hele wereld zien’ staan familie, vrienden en verhalen rondom missen centraal. De wereld van Deetje is niet groot en toch lijkt het of je de hele wereld ontmoet in alle afzonderlijke verhalen. Na ‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang’ de meest mooie Koens. Een aanrader voor goede lezers vanaf 9/10 jaar.

Enne Koens, Vanaf hier kun je de hele wereld zien, illustrator Maartje Kuiper, Luitingh-Sijthoff, 2021, 168 blz., 9789024593835

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *