10 maart 2024

Neal Shusterman – Zeis + Cumulus

Zeis
Dit boek heeft alle elementen om er een lekker leesbaar verhaal voor jongeren van te maken. Vlotte stijl, boeiende personages die een groei doormaken, actie en een wereld die anders is dan de onze. In de toekomst heeft de mensheid ziekte en dood overwonnen en is de Cumulus, artificiële intelligentie, de alwetende overheid. Waar ik bijna automatisch en ten onrechte verwacht had dat het conflict in het verhaal zou draaien om het bestrijden van de AI, gaat het eerder om de zin van het leven. De Zeisen zijn een speciale beroepsgroep die zich gespecialiseerd hebben in de doodkunde, zij alleen mogen mensen ‘dorsen’ om de bevolkingsgroei binnen de perken te houden. Niet voor niets reflecteren zij meer dan anderen op het leven.
Eigenlijk gewoon weinig op het boek aan te merken. Misschien dat een paar gebeurtenissen voorspelbaar waren, maar hé, dat mag ook toch. Gewoon lezen dus.

Neal Shusterman, Zeis, vertaling: Lydia Meeder, Pelckmans/Blossom Books, 2021, 496 blz., 9789059248427.

Cumulus: het vervolg op Zeis! Het verhaal gaat verder waar we gebleven waren en daarom volgen we hoofdrolspelers Citra en Rowan in hun zoektocht naar de verdorven leden van de Orde der Zeisen.
In een tijd waarin sterfelijkheid niet meer bestaat en de wereldbevolking op peil wordt gehouden door de Zeisen, is het nog steeds de bedoeling dat zij dorsen met compassie en zonder vooringenomenheid. Er blijkt veel goed en kwaad te bestaan, ook al zorgt de Cumulus (de Artificiële Intelligentie) ervoor dat iedere burger een geweldig leven heeft.
De Cumulus wordt overigens nog steeds niet neergezet als iets engs, maar is een soort hoeder van de wereld bij wie iedereen terecht kan. Er is een grote Maar: de AI is gemaakt door mensen, dus beschikt hij nu ook over een sluimerend bewustzijn?
En kan de scheiding tussen Orde en Cumulus wel gehandhaafd blijven?
Spanning en sensatie dus en het verhaal biedt geweldige aanknopingspunten voor deel 3! Geef deze boeken aan elke jongere (en eigenlijk ook aan volwassenen) want ze zijn een razendgoede tip.

Extra leuk nieuwtje: Neal Shusterman kondigt in het nawoord aan dat er een verfilming van Zeis komt!

Neal Shusterman, Cumulus, vertaling: Lydia Meeder, Pelckmans/Blossom Books, 2022, 544 blz., 9789464291681.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *