11 november 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris en de luchtballon

Nu het zomer is, is het niet onwaarschijnlijk dat je ’s avonds een luchtballon spot. Reizen over land en zee in een ander voertuig dan gebruikelijk, is bij Boer Boris en familie dit keer de enige keuze. Zelfs de trekker blijft thuis!

Gaan Boris, Berend en Sam dan op vakantie? Nee, er werd een vreemd en eenzaam ei gesignaleerd bij de heg en hoorde niet bij een lid van de kippenfamilie. Na het voorzichtig uitbroeden blijkt het een vreemd kuiken te zijn: Het is alleen niet geel. Wat jammer dat het is mislukt. Wat is mislukt als het een pinguïn is!

Een plan wordt gesmeed, het kuiken moet naar de kou worden getransporteerd. Maar wat vliegt, vaart of rijdt naar de Zuidpool? De luchtballon is de oplossing. Iedereen, behalve Clara, wordt in de mand gehesen, een bijzondere reis gaat van start. De achterblijvers worden toegezwaaid waarna de verschillende landschappen onder hen voorbij schieten. Eenmaal aangekomen op de Zuidpool blijken er heel veel pinguïns met kuikens te zijn. Bij welk stel hoort ‘hun’ kuiken?

Een grote reis buiten de gebruikelijke omgeving van de eerdere delen Boer Boris, maar dit is dan ook een uniek 15e avontuur in het 10-jarig bestaan. Vanuit de luchtballon zien we een herkenbare stad, de zee met dolfijnen – wel tien –  en een Afrikaanse savanne met bijna alle ‘big five’ en ook apenbroodbomen tot het ijs van de Zuidpool in zicht komt. Vanzelfsprekend kunnen werelddelen worden benoemd en dieren opgesomd, maar nog leuker is het om alle pinguïns te tellen, wel honderd! De opmerking dat ‘dierentuindieren’ daar vrij rondlopen zou kunnen worden gemaakt. Vragen die bij het voorlezen bijv. naar voren kunnen komen als waar hoor jij bij, kun je ook ergens anders wonen en kun je overal gelukkig zijn? zijn ook mogelijk. Terwijl in het begin van de tekst al een bespreekpunt wordt gegeven, nl. wat is mislukt? Als je anders bent dan de groep, iets mist of ben je dan uniek?

Illustraties en tekst maken samen ook deze ‘Boris’ weer uniek. Iedere keer zoek je naar de bekende terugkerende dieren en de geweldig leuke details. Kijk maar op een doos, een melkbus en een schilderij. De weg marcherende dames kip en trotse haan voorop laten je al op de eerste spread genieten. De kat heeft een mooie rol dit keer, in allerlei houdingen zie je het dier terug. Intussen leer je veel over terminologie betreffende een luchtballon door de altijd goed gekozen woorden. Een rijke Boer Boris in rijm en beeld met vele toepasbare mogelijkheden en vooral erg leuk.

En wie deze zomer op vakantie naar Zeeland gaat, komt vast in de stad van een plaat of in de andere stad die aan het kanaal ligt op de achtergrond. In beide hebben ze een fijne stenen boekhandel waar deze Boer Boris ook aanwezig is! Misschien zie je een luchtballon zweven met daarin een varken dat zwaait naar de haan, maar dan die van de Lange Jan of Sint Jacob.

Ted van Lieshout, Boer Boris en de luchtballon, illustrator Philip Hopman, Gottmer, 2022, 32 blz., 9789025775599

Eén gedachte over “Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris en de luchtballon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *