7 maart 2024

Milja Praagman – Bij jou

Een aaibare beer en een schattig molletje stralen samen met een omarmend gevoel de warmte van vriendschap toe. Een omslag die tegelijk treffend als bijzonder is.

Mol en Beer zijn vrienden. ’s Winters slapen ze samen in één hol, lekker warm, Grr Zzz Puf Puf, op een bed van blaadjes. Maar dan wordt het lente en krijgt Beer lentekriebels. Hij wil naar buiten, hij droomde over bijen en bloemen. Hij schudt de oude bladeren uit zijn vacht. Het hol is ineens koud. Beer gaat achter de bij uit zijn droom aan. Beer gaat met bij op zoek naar de perfecte omgeving waarover Beer droomde. Seizoenen lang geniet hij met bij en andere dieren. Maar dan ineens mist hij iets. Met zijn vacht vol nieuwe bloemen bedenkt hij iets….hij zegt de seizoenen gedag en doet een kriebeldansje bij het zien van zoveel liefde van een vriendje.

‘Bij jou’ gaat over samen en alleen, over vriendschap, de seizoenen en zelfs het belang van bijen wordt genoemd. Over iets doen voor een ander, terwijl Beer iets beleeft, is Mol de hele zomer bezig met iets voor hen samen, zodat ze daar later samen van kunnen genieten.

De tekst vertelt in een prettig ritme en in korte passende zinnen het verhaal samen met de illustraties die op zich ook het verhaal vertellen. Je ziet de liefde voor het ambachtelijke handwerk terug in het gebruik van materialen zoals potlood, ecoline en verf. Ze zijn zeer gedetailleerd en beslaan de volledige pagina, maar zijn nergens te druk of te vol door de gekozen kleuren en de witte ondergrond. Ze trekken de lezer helemaal in het verhaal mee in de droomwereld van Beer en laten je meebewegen op het gevoel van de seizoenen.
Ieder beestje of insect heeft oogjes en een mondje, waardoor het alle figuren een lieve en aandoenlijke uitstraling geeft. Een leuke opdracht kan zijn: kun jij alle insecten vinden of het egeltje? En alle mieren en bijen tellen? Of waar zie jij het molletje aan het werk?

Bij Jou is een heel mooi prentenboek, van kaft tot schutblad. De matte, met een speciale vernis behandelde omslag draagt bij aan het knuffelige gevoel dat het boek de lezer geeft. Het liefst zou je erin duiken en met Beer genieten van alle bloemen en bijen, de bladeren en de zon.

Een aanrader voor jong en oud, vanaf ongeveer 3 jaar. In hogere groepen zeer bruikbaar voor kunstprojecten! Mag deze droom ook bij jou in de boekenkast? Je wordt er blij van!

Milja Praagman, Bij jou, Leopold, 2020, 32 blz., 9789025878955

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *