4 maart 2024

Tjibbe Veldkamp & Noëlle Smit – Vuilnisvarkens Job & Bob

Het is vuilnisophaaldag. Job & Bob, de vuilnisvarkens, gooien met een zwieperd alle vuilniszakken in de vuilnisauto. Hoppakee! Maar wacht! Moet dat hondje ook mee? Natuurlijk niet! Al het vuil belandt weer op straat. De zakken, dozen, schillen, schoenen, stoelen en schemerlampen moeten ze nog een keer oppakken en in de auto stouwen. Het eigenwijze hondje kruipt weer in een doos of zelfs een verfemmer en wordt met een sierlijke boog nogmaals in de auto gedeponeerd. Job en Bob kunnen keer op keer opnieuw beginnen. Het is een zooitje. Hondje blijft zich verstoppen, maar komen de varkens dan wel klaar met de ophaalronde voor het donker wordt? Hondje wil maar één ding, meerijden met de vuilniswagen!

In deze herkenbare ‘Veldkamp’ wordt het verhaal van Job & Bob in korte zinnen op rijm verteld. Het thema vuilnis dan wel afval komen jonge kinderen ook in het dagelijks leven tegen door middel van de container in de tuin of de prullenbak in de keuken. Misschien staan ze zelfs eens per week op vuilnisophaaldag de tot verbeelding sprekende vuilnisauto op te wachten! Het verhaal is prima te begrijpen, mede door de goedlopende rijm met de humor die kenmerkend zijn voor Veldkamp. De tekst heeft een verschillende lettergrootte waardoor de voorlezer een uitroep vanzelf anders zal uitspreken. Een beginnende lezer zal dit prentenboek ook vlot zelf kunnen lezen.

De illustraties zijn doordacht en compleet. Aan alles is gedacht, het is bijv. duidelijk wie welk varken is, doordat er een letter op hun petje is getekend. Daarnaast dragen de varkens middels de hand van Noëlle Smit fluorescerende kleding, net als echte vuilnismannen. Het verhaal wordt op de voorgrond door de afbeeldingen in passende kleuren verteld. Op de achtergrond door de veelal zwart-witte huizen van de bewoners, waarvan niet alleen het onderste deel van de gevels is te zien, maar ook daken, trappen, schoorstenen en sommige interieurs.

Een prentenboek waarbij je steeds meer ziet. Vele details zijn te ontdekken in de geweldige illustraties en ook op de schutbladen. Bijv. de klokhuizen en bananenschillen en de vraag kan worden gesteld in welke afvalbak deze horen te gaan. Het titelblad is al een kunstwerk op zich waarvan je later elementen terugziet. Ook hier ga je eerst op zoek naar het hondje. De vraag is of dit hondje-zonder-naam zich tot het einde blijft verstoppen?

In ‘Vuilnisvarkens Job & Bob’ vertellen de illustraties het verhaal duidelijk met de tekst mee. Gecombineerd maken zij het boek grappig en speels, waarbij een serieus vraagstuk hoe je met afval dan wel hergebruik omgaat er licht is in verwerkt. Een aan te raden prentenboek waarin een alledaags en herkenbaar onderwerp op originele wijze wordt verteld en dat vanaf ongeveer drie jaar een topper zal zijn.

Tjibbe Veldkamp, Vuilnisvarkens Job & Bob, illustrator Noëlle Smit, Gottmer, 2020, 32 blz., 9789025773397

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *