Achterop staat: ‘Vrolijk en speels verhaal’. De titel doet vermoeden dat er een verhaal achter zit. En dat doet het ook.
Als Siem op een ochtend wakker wordt denkt hij buiten andere geluiden te horen dan normaal. Hij roept zijn zusje Mila erbij. Ze zien iets verdachts in het tuinhuis. Pap en mam zijn met een ontbijt bezig, niet alleen voor henzelf, ook voor een gezin dat tijdelijk in hun tuinhuis woont. Ze maken kennis met Alin die met zijn ouders uit een land zijn gevlucht waar het oorlog is.
Ze spelen samen en gaan de volgende dag naar dezelfde school. Ze leren dat een letter niet in iedere taal hetzelfde wordt uitgesproken of hetzelfde alfabet/schrift wordt gebruik. De juf laat Alin in zijn moedertaal een woord op het bord schrijven waardoor het voor de andere kinderen nog duidelijker is dat een woord uit een andere taal uitspreken best lastig kan zijn.
Door een buitenopdracht blijkt dat woorden verschillend kunnen worden opgevat of een verschillende betekenis kunnen hebben.
Niet alleen verschillen, niet alles is moeilijk. Het samen buiten spelen en een voetbalwedstrijd geeft plezier waardoor vriendschap ontstaat, ‘De taal van iedereen’. Soms komen herinneringen op onverwachte momenten boven, worden nieuwe gebruiken geleerd en gedeeld waardoor Alin zich thuis gaat voelen. Vriendschap blijft, ook als Alin een eigen huis krijgt.
Dit alles in een verhaal voor jonge lezers. Achterop staat 7/8 jr. maar kan ook in groep 3 met 6 jr. Begrip voor elkaars cultuur en leefomstandigheden kan niet vroeg genoeg beginnen. Het ligt er niet duimendik bovenop, gewoon verwerkt zoals het is.
Mooie en leuke illustraties rustig in uitstraling maar ook in kleur. Rust in opmaak gezien avi-lezer is belangrijk, terwijl er wel genoeg is te zien. De eerste plaat in Siemens slaapkamer geeft verschillende hints naar de rest van het verhaal. Het titelblad ook. Grappige details die een betekenis hebben. Kijk alleen al naar de dieren en de natuur.
Een deel uit een kwartet waarvan ‘Mag ik bij jou wonen?’ , ook op deze site, opmaak is hetzelfde, alle vier aanraders. Doordachte, leuke avi-verhalen zijn er volop!
Eén gedachte over “Monique van Hest – Vreemd is niet raar!”