13 mei 2024

Paul Gellings – Terug naar de Stichtstraat

Het verhaal is ‘tussendoor’ wat activiteiten gelezen, niets genoteerd, vandaar ook geen uitgebreide reactie erop. Wel had er naar mijn idee nog meer uit dit verhaal kunnen worden gehaald en zitten er ook wat onwaarschijnlijkheden in. In de Tweede Wereldoorlog vrijwel gelijk vertellen dat je een Engelandvaarder bent of als een zogenaamde onderduikster ‘direct’ onderdak krijgt komt wat bijzonder over. Ook komt een naam voorbij van een straat of park die toen vast anders werd genoemd. Het had mogelijk interessanter geweest als terugblikken van verschillende bewoners van toen al eerder in de reconstructie waren opgenomen.

Samenvatting:
Als de verteller nog eenmaal terugkeert naar de straat van zijn jeugd: de Stichtstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt, blijkt de buurman van vroeger er nog steeds te wonen. Maar de manier waarop hij over de gedeelde geschiedenis vertelt, bevat allerlei onwaarheden. Zelf lijkt hij die leugens echt te geloven. Waar komt die neiging tot liegen vandaan? Het antwoord zou weleens kunnen liggen in het oorlogsverleden van de oude buurman, een drama en trauma te pijnlijk om niet verdrongen dan wel vervormd te worden. Om dat geheim te ontsluieren zet de verteller zijn eigen herinneringen, zijn fantasie en tekentalent ten volle in. Daarbij roept hij een haarscherp beeld op van een straat in Amsterdam-Zuid tijdens de naoorlogse wederopbouwjaren.

Een verhaal waarin geheugen en verhalen worden gestaafd aan een te herleiden waarheid over bewoners in de Stichtstraat door de verteller die is opgegroeid in de tijd van de wederopbouw. Met name één bewoner staat centraal die mogelijk door trauma een andere waarheid heeft aangenomen.

Paul Gellings, Terug naar de Stichtstraat, Passage, 2023, 182 blz., 9789054524243.

Zie ook het overzicht van de Libris Literatuurprijs 2024.

Eén gedachte over “Paul Gellings – Terug naar de Stichtstraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *