14 maart 2024

Rosalie Hazeleger & Myriam Berenschot – Egel op ontdekking

Egel wil de hele wereld zien. Hij wil sterk en stoer zijn en zélf nieuwe dingen ontdekken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je als je erachter komt dat de wereld meer dan 190 landen kent? Wanneer weet je of je verliefd bent? Hoe ontdek je of je iets echt durft? Gelukkig krijgt Egel hulp van Uil, Beer, mw. Zwijn, Evert, Wolvin en Zwijnelien.

Het eerste dat opvalt zijn de mooie en lieve illustraties. Het frisse omslag met leuke Egel zal kinderen aanspreken en nodigt uit om het boek open te slaan om te lezen en te bekijken wat Egel gaat ontdekken.
Het doorlopende verhaal leest prettig voor door de vlotte dialogen. Daarnaast kunnen de losstaande verhalen apart ingezet worden bij thema’s of als aanknopingspunt dienen voor een gesprek.

Hoe ga je om met je angst als je iets niet durft, op welke manieren kun je een vriend helpen? En hoe ga je om met vooroordelen? Egel is bijvoorbeeld bang voor Wolvin, omdat deze diersoort in het algemeen vlees en andere dieren eet. Als Egel Wolvin beter leert kennen, blijkt dat zij vegetariër is. Dit zou Egel niet weten als hij hard was weggerend.

De behandelde onderwerpen en situaties waarin Egel terechtkomt zijn herkenbaar voor kinderen en sluiten goed aan op de belevingswereld voor kinderen vanaf ong. 5 jaar. Kinderen herkennen zich vaak in dierenverhalen en zullen zich kunnen verplaatsen in de avonturen van Egel.
Naast de goede onderwerpen bevatten de verhalen veel humor met uitspraken die van kinderen kunnen zijn. Bijv. Egel heeft hoofdpijn en Beer wil hem helpen zodat zijn hoofdpijn zakt. Egel zegt hierop het volgende: “Maar als mijn hoofdpijn zakt, dan krijg ik buikpijn! Dat wil ik ook niet, hoor.”

In dit grappige tot ontroerende verhalenboek over ontdekken, voor elkaar opkomen en vriendschappen zijn de vlotlezende tekst en sfeervolle illustraties als een warme vanzelfsprekendheid op elkaar afgestemd. Van schutblad, typografie tot de titels met daarbij de voorkomende hoofdrolspelers getekend, alles is tot in detail verzorgd. Met een fijn gevoel voor dierenhumor met menselijke trekjes is ‘Egel op ontdekking’ een plezier om voor te lezen. Een boek om blij van te worden. Aanrader.

Rosalie Hazeleger, Egel op ontdekking, illustrator Myriam Berenschot, Clavis, 2020, 92 blz., 9789044836004 

Egel deel 2: Rosalie Hazeleger & Myriam Berenschot – Egel op reis

2 gedachten over “Rosalie Hazeleger & Myriam Berenschot – Egel op ontdekking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *