27 maart 2024

Sjoerd Kuyper & Annemarie van Haeringen – Mensen met koffers

Mensen met koffers gaan over de wereld.
Altijd op de vlucht naar de volgende grens.
Ze reizen per ezel, per trein of per vlot.


Een gedicht van Sjoerd Kuyper dat eerder is gepubliceerd. Een gedicht dat je telkens weer naar de keel grijpt. Hoe of waar je het ook tegenkomt. Zinnen die niets aan de verbeelding overlaten. Dat alles was thuis. Dat alles en meer‘ Woorden die pijn doen: niet welkom.

Toen dit boek binnenkwam was ik stil. Bij het openslaan zie je schutbladen vol koffers. Bij het sluiten zie je zwemvesten, één koffer. Het werk van Annemarie van Haeringen ben ik nog meer gaan volgen na een tentoonstelling over haar blauwe boek ‘Beer is op vlinder’. Haar indringende portretten op en in dit roze boek ‘Mensen met koffers’ zijn anders maar zo passend bij telkens een paar regels van het gedicht.

Na verschillende keren bladeren, kijken en lezen, zie je steeds meer. Een ster, een tekening, een maan, een vlot. Mensen van de wereld. Alle kleuren. Uit landen waar sommigen niet welkom meer zijn. Ieder gezicht met een trieste gelatenheid, de tranen hebben gevloeid, ze zijn op. Beelden en gedachten blijven. Geuren laten herinneren.

Vluchtelingen. We zagen vele beelden. Boten vol. Stranden. Koffers. Zwemvesten. En toen bleef het stil. De journaals berichtten nauwelijks meer. Een pandemie de oorzaak. Vluchtelingen waren en zijn overal. Het gedicht werd opengeslagen, toch weer weggelegd. Is dit een kinder- of jeugdboek werd ook een vraag. Ja en nee. Ja toch zeker wel; met begeleiding van een volwassene zal het een verhaal van iedereen worden. Bespreken en bewustworden van de ongelijkheid van rechten en kansen. Armoede, voedsel, staatsvorm, oorlog, je zijn.

12 mensen, 12 portretten, staan voor al die duizenden mensen op de vlucht. Nog steeds. Maak kennis met ‘die vluchteling’ in jouw omgeving. Geef de mens een gezicht, een naam, een kans, een bestaan. Leven.
Het boek is bijzonder. Het raakt. Ze kregen woorden en gezicht. Iedere dag zou een moment Wereldvluchtelingendag moeten zijn.

Sjoerd Kuyyper, Mensen met koffers, illustrator Annemarie van Haeringen, Hoogland & Van Klaveren, 2020, 32 blz., 9789089673374

Eén gedachte over “Sjoerd Kuyper & Annemarie van Haeringen – Mensen met koffers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *