5 maart 2024

Susanne Strasser – Kom, we gaan een boek lezen!

Na eerdere Strasser-successen als ‘Vos gaat een stukje rijden’ en ‘Walvis gaat in bad’ verwacht je weer een geweldig boek. En die verwachting wordt zeker waargemaakt met ‘Kom, we gaan een boek lezen!’.

Altijd eenzelfde formaat kartonboek, afneembare pagina’s en volledig geïllustreerd in kleur. Bij deze is de titel direct de eerste zin die het kind uitspreekt. De bank waarop het zit speelt een rol en is zoals verwacht snel vol. Vol met alle verschillende dieren die een verhaal willen horen. Nee, niet allemaal tegelijk komen ze binnen. Wacht! Telkens moet er worden gewacht op de volgende en kan het voorlezen nóg niet beginnen.

Je ziet allerlei gebeuren in dit stapelverhaal. De zebra met een dekentje om, de hamster heeft iets met een popcornbeker, de kat in allerlei poses onder op en met het kussen, een leeuw met een ooievaarsvleugel in zijn oog, de goudvissenkom op boek en schoot en intussen probeert het kind te starten met lezen. Bomvol zit de bank.

Ook hier zijn er weer een aantal details te zien die een functie hebben voor de grap aan het eind. Details die het kind tijdens het voorlezen direct zal opmerken waardoor de voorlezer net als het voorlezende kind telkens onderbroken zal worden.

Tekst en illustratie zijn bijna vanzelfsprekend fantastisch op elkaar afgestemd, waarbij een compliment voor de vertaling.

Als dan iedereen zit, gaat het kind de opsomming weer starten maar of het eind van het boek wordt bereikt? Er wordt iets gezocht en dan blijkt dat ieder detail een nog grotere rol speelt dan eerst voorzien. Geweldige humor, een peuterboek dat je zonder verder zoeken cadeau kunt geven. Om ‘Joepie!, vaak voor te lezen.

Susanne Strasser, Kom, we gaan een boek lezen!, vertaler Berd Ruttenberg, Hoogland en Van Klaveren, 2021, 24 blz., 9789089673695

2 gedachten over “Susanne Strasser – Kom, we gaan een boek lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *