13 maart 2024

Janneke Schotveld – De dappere ridster, Sint zit vast!

Bijna half november, tijd voor een sint-verlanglijstje. De ridster heeft er ook eentje gemaakt. Onderaan heeft ze geschreven: Als u mij te oud vindt om mijn schoen te zetten, dan merk ik het wel. Samen met een wortel zit het in haar gepoetste laars. Ze slaapt wat onrustig. Zou sint al geweest zijn?

Haar gevoel zegt dat ze een ronde moet gaan doen. Midden in de nacht, het sneeuwt zelfs. Het is stil buiten en ziet alleen een paard. Het is Ozosnel! De ridster stopt even om een praatje te maken. De geblesseerde Ozosnel hoefde niet mee het dak op. Sint is alleen aan het werk. Maar waar zijn de pieten? Ozosnel komt niet op het woord wat de pieten willen of juist niet willen.
De ridster hoort Sint om hulp roepen. Ze klimt het dak op en ontdekt dat Sint vastzit ín de schoorsteen. De ridster schiet te hulp, maar niet nadat ze de pieten een nachtelijk bezoekje heeft gebracht en ze e.e.a. duidelijk heeft gemaakt en dat het maar een paar weken per jaar veel nachtelijk werk is.

Een heerlijk sint-avontuur in ‘Sint zit vast!’ dat vlotjes wegleest maar intussen ook nog iets heeft te vertellen. De pieten zijn in opstand gekomen. Ze willen niet meer zo hard werken, er wordt steeds meer gevraagd en de pakken zijn veel te groot geworden. Te groot voor de schoorsteen en te groot voor een schoencadeautje. Sinterklaas is te lief en staat alles toe. Misschien moeten de kinderen weten dat ze ook kleinere cadeaus op hun lijstje kunnen zetten die wèl in hun schoen passen. Of zijn praktische cadeautjes zoals bandenplak en zelfs roestpoets ook leuk?

De illustraties kun je kort over zijn: geweldig. Met een grote glimlach open je, bekijk je en sluit je het boekje. Bekende en nieuwe grappige details. Een nieuwe pietenoutfit is gecreëerd!

Ook een hoop humor is in dit avontuur aanwezig met een tufje en een grootje. Of dit: Er zat een beetje vries in zijn baard. Het sinterklaasjournaal komt goed van pas, want dan weet je waar het Grote Pietenhuis is. De pieten dragen ‘s nachts schattige gekleurde pyjama’s, precies zoals ze zelf allemaal verschillend zijn. Ze fietst er zelfs mee rond. Of heeft de ridster een beetje gek gedroomd? Aanrader vanaf 6 jaar.

Janneke Schotveld, De dappere ridster – Sint zit vast!, illustrator Milja Praagman, Van Holkema & Warendorf, 2021, 48 blz., 9789000375134

Eén gedachte over “Janneke Schotveld – De dappere ridster, Sint zit vast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *