9 maart 2024

Anna Bailey – Tall bones

Enthousiast bericht van Meridiaan: we brengen onze eerste suspense thriller uit, wil je lezen? Ik lees op vakantie regelmatig thrillers en spannende boeken maar nog niet eerder van Meridiaan. Als deze dames echter een boek aankopen uit het buitenland, zal het wel goed zijn!

En kwaliteit heeft het verhaal. Anna Bailey schrijft over een kleine, zeer gelovige gemeenschap in Colorado. De jongeren van het dorp houden bij de stenengroep Tall Bones half in het geheim een feest met alles wat God verboden heeft. Gaat natuurlijk altijd goed totdat een meisje verdwijnt. De politie lukt het niet echt voortgang te maken in het onderzoek. Enerzijds doordat de sheriff zelf geen onbesproken gedrag laat zien, anderzijds omdat verder iedereen zijn mond gesloten houdt. Er blijken nogal wat geheimen rond te gaan… Niet voor tere kinderzieltjes.

Na een inleiding die al verschillende hints naar de toekomst geeft, vroeg ik me even af of Bailey in de valkuil van te gedetailleerd schrijven zou trappen. Nee – haar stijl werkt echt goed: ze weet op de ene of andere manier van het halve dorp een moment van hun denken en doen te vangen, zonder dat het je duizelt. Op vele momenten draait ze je blik subtiel naar een ander persoon waardoor je weer een stukje van een geheim te weten komt. Het was werkelijk of ik een tv-detective keek. Doordat je steeds beetjes informatie meer vergaart, blijft die onderhuidse spanning (of hoe zou je anders suspense vertalen?) en nieuwsgierigheid. Tot op het eind goed. Dat is mede te danken aan Kees Mollema die de juiste woorden in het Nederlands vond.

Anna Bailey heeft volgens de flaptekst zelf een tijd in de omgeving van Denver gewoond. Dat lees je terug. Maar of ik er zelf heen moet?

Anna Bailey, Tall bones, vertaling: Kees Mollema, Meridiaan, 2022, 452 blz., 9789493169616.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *