5 maart 2024

Annette Herzog – Moemf heeft een vriend

Moemf werd wakker van de zon die in zijn neus kietelde. De zon! Als de zon door het venster scheen, dan was de lente daar, zelfs als er nog ijsbloemen op de ramen schitterden.

Moemf heeft een vriend nodigt uit tot oppakken, een aansprekende omslag met Moemf en Sneeuwuil. De sneeuwuil is ondernemender en stelt nieuwe activiteiten voor. De goedmoedige knorrepot Moemf ziet het aan, moppert wat en laat zich dan met een lieve zucht het enthousiasme en ideeën in dit werkelijk heerlijke voorleesboek welgevallen.

Dank je wel, lieve Moemf,’ zei Sneeuwuil geroerd. Ze knipperde opvallend vaak met haar ogen. Ze had nog nooit een bloem gekregen, en al zeker niet van een Moemf. Van nu af aan waren sneeuwklokjes voor altijd haar lievelingsbloemen, dat wist ze zeker. En Moemf haar aller-, allerbeste vriend. Als Moemf na zijn winterslaap wakker wordt, staat er iemand op hem te wachten. Het is Sneeuwuil, zijn jonge, nieuwe vriend. Sneeuwuil kan niet wachten om haar eerste lente te ontdekken met Moemf. Dat die nogal brommelig is, kan haar weinig schelen: ze zijn vrienden en dat is het belangrijkst. Maar is het eigenlijk al wel lente? Er ligt nog flink wat sneeuw. Daar weet de onstuimig vrolijke Sneeuwuil wel raad mee…

Als je deze verhalen leest, geniet je van rollebollen van sneeuw, een brommelende Moemf, een jonge overenthousiaste sneeuwuil en de vriendschap van deze twee figuren waardoor de lente dubbel zo fijn wordt. Of niet? Hoe kon je zo blij zijn en zo treurig tegelijk?

Dit boek bestaat uit zeven verhalen van een prettige voorleeslengte, een fijn lettertype, een mooie kwaliteit papier: kortom de opmaak is zeer verzorgd. Het prettig, bijna melodieus lezen van de verhalen is te danken aan de zeer fijne vertaling uit het Duits door Linda Bertens. Je merkt het niet dat ze zijn vertaald.

Alleen al voor de illustraties van Ingrid & Dieter Schubert zou je dit boek willen hebben en voorlezen. Ze zijn mooi, leuk, warm en staan op de goede plaats in het verhaal. Aanrader!

Annette Herzog, Moemf heeft een vriend, illustratoren Ingrid en Dieter Schubert, vertaler Linda Bertens, Lemniscaat, 2018, 76 blz., 9789047709855

Eén gedachte over “Annette Herzog – Moemf heeft een vriend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *