21 maart 2024

Bette Westera & Barbara de Wolf – Hidde Haan vloog naar de maan

Yasmine Mier had altijd iets te doen.
Ze leerde in de zomer hommels zoemen.
Ze verfde in de lente grasjes groen
En boende elke avond alle bloemen.

Ze maakte in het najaar blaadjes geel
En bruin en paars (dat had ze zelf verzonnen).
Dan zuchtte ze, ‘Wat zijn het er weer veel!
Ik wou dat ik wat eerder was begonnen.

Jonge lezers en versjes zijn een geweldige combi, kinderen genieten enorm van poëzie. Ze ontdekken rijm, alliteratie: ‘dat is dezelfde letter!’, ervaren humor of dat er woorden zijn die meerdere maar ook eenzelfde uitleg kunnen hebben. Vaak lees je versjes samen, de technische kant is al lastig genoeg en dan ook nog het begrijpend lezen ervan.

En daar was ‘Hidde Haan vloog naar de maan’ met eerste leesversjes, waarbij je eerst onmiskenbaar een pakkende illustratie van Barbara de Wolf op het omslag ontdekt en dan ook nog met teksten van Bette Westera. Het kan niet anders dan geweldig zijn. En dat is het.

Mooi en leuk AVI-werk kan er niet genoeg zijn, waardoor de eerste lezers plezier krijgen in het lezen. Sommige kinderen frustreert het als ze niet tot de snelle lezers horen en de leuke dingen in hun ogen aan hen voorbijgaan. Daarbij hoort ook de poëzie. Dit boek heeft in oplopende moeilijkheidsgraad van AVI M3 naar E6 voor ieder iets te lezen. 29 korte versjes over uiteenlopende dieren veelal bekend uit tuin of park. Het fijne is dat er geen AVI genoemd is bij ieder versje onderling. Op deze manier heeft het kind een gevoel van vrijheid om door te mogen te lezen en niet te moeten stoppen omdat ‘mijn AVI er niet bijstaat’. Een kind ontdekt vanzelf welke letter of combinatie nog niet is aangeleerd, maar gaat ook proberen.

De emotie of boodschap die in de woorden zijn verwerkt is evenals de gekozen woorden divers. Wat te denken van: link, bezwaar, plompenblad, tokkelt of dooie gemak, maar ook tegenstellingen kunnen worden geoefend, synoniemen of te ontdekken rijmende woorden in één zin.
Bette Westera schuwt maatschappelijke onderwerpen niet en dat in zelfs éénlettergrepige woorden! Een mooi voorbeeld is Mus: Mies Mus zei blij: / ‘Het is weer mei! / Mees Mees, wil jij een ei met mij?’
Toen riep haar zus: / ‘Mees is geen mus! / Mees is een mees, / dat weet je dus….’

Een derde couplet volgt. Maar ook bij Kanarie (vrijheid), Worm (uiterlijk), Koe (emigratie) of Das (materialisme) valt iets te bespreken.

Bij het versje van Yasmine Mier staat een illustratie die door details naast mooi en leerzaam ook grappig is en goed als creatieve opdracht kan worden ingezet. Schilderen, tekenen en natuurlijk de natuur in om de door Mier geverfde bladeren te zoeken. Een dosis fantasie hoort bij illustreren. De collage-illustraties van Barbara de Wolf bevatten evenzoveel humor en verbeelding als de woorden. Bijv. naast ‘Juffrouw Scholten’ zie je nu ook Bram de Ram op de Dam tussen de duiven en de Amsterdammertjes.

De ene bevat meer details, zie de Krekel; bij de Libelle valt juist de illustratie eerst op, de Mug en de Wesp zijn grappig en een andere ontroert. Of geeft een stadsilhouet een totaal andere blik, terwijl je de eigenheid van ieder dier steeds terugziet. De gekozen kleuren per versje zijn overal op elkaar en of tekst afgestemd.

Een mooie, leuke en zeer aan te raden poëziebundel voor eerste en jonge lezers met een diversiteit aan onderwerpen, uitdaging in woordbegrip en emotie. Losstaande gedichten waarbij een aantal dieren terugkeren met een doel, soms zelfs in enkele strepen. De inhoudsopgave is origineel neergezet, in de lijn van een ruimtereis van een haan, ook de kippetjes kom je tegen, naast een doorlopende illustratie op het omslag. De gerichte aandacht voor vormgeving is duidelijk af te lezen. ‘Hidde Haan’ is een kunstwerkje van kaft tot kaft. Een goede combi De Wolf en Westera. Poëzie niet voor kinderen? Absoluut wel. Ze verdienen het. Rijke taal en prachtige verbeelding. Aanrader.

Maar hoe zit het nu met Hidde de Haan? Die gaat dit keer hoger dan de toren, inderdaad helemaal naar de maan!

Bette Westera, Hidde Haan vloog naar de maan, illustrator Barbara de Wolf, Gottmer, 2022, 72 blz., 9789025776398

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *