13 april 2024

Elias & Agnes Våhlund – Handboek voor Superhelden dl. 8 De langste nacht

Wat een slotdeel lijkt maar toch niet is van de goed uitgewerkte en populaire serie ‘Handboek voor Superhelden’. Zonder te veel spoilers weg te willen geven: samenwerken is ook in dit deel het thema, want zonder dat zou dit avontuur nooit tot een goede einde kunnen komen.

In deel 8 heeft ieder lid van het kwartet Superheldvrienden een evenredig aandeel in de dynamische operatie van ‘de langste nacht’. Ieder lid van de Superhelden kan zijn of haar specialisme inzetten waardoor betovering macht laat verbreken, ofwel magie tegenover technologie, relationeel tegenover wat lijkt op intentioneel handelen en denken.

Bekende bij-personages keren terug waarvan Herman een mooi motto meegeeft: dat je alles kunt worden wat je wilt, als je het maar graag genoeg wilt. Voorkomende gebeurtenissen kunnen aanleiding geven tot nadenken en bespreken in hoeverre technologie het huidige leven al beïnvloedt of wat in de toekomst zou kunnen met daarbij altijd de vraag wat wenselijk is of niet. Kúnnen aanleiding geven, want het is vooral genieten van de combinatie vriendschap, samenwerken, magie, mysterie en techniek.

Een slotdeel van DIT onderdeel van het superheldenavontuur waarin duidelijkheid wordt gegeven over de inbraken en terugkomers uit de eerdere delen. Een deel waarin alle leden de superkrachten kunnen inzetten waarvoor ze geoefend hebben in het oude stationsgebouw.
De gehele serie is een aanrader en bestaat nu al uit acht delen die goed op elkaar aansluiten. In volgorde lezen van de reeks is aan te raden. Spannend, mooi uitgewerkt en sterke veelzeggende beelden. Allemaal te vinden in bibliotheek of (kinder)boekhandel! Maar of we definitief afscheid nemen van Lisa? Nee, er komen nog drie delen voor lezers van deze leeftijdsgroep!

Voor fans: er is ook een website: www.handboekvoorsuperhelden.nl of .be
Hieronder de linken naar de andere delen.

Elias Våhlund, Handboek voor Superhelden De langste nacht, illustrator Agnes Våhlund, vertaler Femke Muller, Hoogland & Van Klaveren, 2023, 104 blz., 9789089674067 

Alle delen Handboek voor Superhelden, verschenen in vertaling door Femke Muller bij uitgeverij Hoogland & Van Klaveren:

dl. 1 – Het handboek, 2019 en dl. 2 – Het rode masker, 2019
dl. 3 – Alleen, 2019
dl. 4 – De wolf komt, 2021
dl. 5 – Verdwenen, 2021
dl. 6 – Zonder hoop, 2022
dl. 7 – Terug, 2022
dl. 8 – De langste nacht, 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *