6 maart 2024

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek – Diverse auteurs

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek ken ik van de losse kleine boeken met beeld en geluid. Het Zwanenmeer kreeg ik als kind en heb ik zo vaak geluisterd dat ik die bijna uit mijn hoofd ken. Verschillende muziekstukken van deze sprookjes speel ik zelf ook graag. Naast Het Zwanenmeer zijn meer sprookjes en verhalen uit de klassieke muziek verschenen.
Dit keer in groot formaat met daarin acht verhalen zoals De Notenkraker, Doornroosje, Assepoester, Peer Gynt en Het carnaval der dieren.

De zorgvuldige vormgeving valt als eerste op net als de overzichtelijke inhoud met informatie wie welk stuk bewerkt/voorgelezen/geïllustreerd en uiteraard gecomponeerd heeft. Hierin staat ook een QR-code die verwijst naar een Spotifylijst met de bijbehorende muziek. Balen dat een paar muziekstukken/verhalen hier niet op staan, toch mag het de pret niet drukken.

Een aantal avonden luisterde en las ik tegelijkertijd, deze vorm van luisterboeken kan ik wel waarderen. Bij bijvoorbeeld De schilderijententoonstelling genoot ik van voorlezer Karin Bloemen en haar fantastische stemgebruik. De muziek lijkt in dit verhaal bijna afgestemd op de illustraties, al is dat natuurlijk andersom. Zo mooi hoe gevoel, beeld en muziek samenkomt.
Als voorlezer is Tycho Gernandt ook van de partij bij Peer Gynt en dat doet hij net als Karin Bloemen met veel verschillende stemmen. Het maakt de verhalen en muziekstukken zoveel levendiger en beeldender.

Mocht je de muziek misschien minder mooi of prettig vinden in het gehoor, dan zijn de illustraties van acht verschillende illustratoren een lust voor het oog. De verhalen zijn zonder muziek of zonder beeld goed te lezen of te luisteren.
Bekijk bijvoorbeeld de verfijnde illustraties van Charlotte Dematons bij Doornroosje, de sfeervolle en speelse illustraties van Philip Hopman bij de Schilderijententoonstelling, de grappige illustraties van Thé Tjong-King bij Het carnaval der Dieren of juist de herkenbare illustraties van Harmen van Straaten bij De Notenkraker.

Ik kan nog heel veel meer vertellen en zou het liefst bijna alles willen laten zien, maar leen het boek, koop het bij de boekhandel; lees, luister en geniet zelf! Een echte aanwinst in de kast.

Diverse auteurs en illustratoren, De mooiste verhalen uit de klassieke muziek, Gottmer, 2022, 248 blz., 9789025777081

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *