5 maart 2024

Astrid Lindgren – De kinderen van Bolderburen

Voor de zomervakantie een lekker dik boek in huis halen als je alle tijd hebt om te lezen? Maar niet van heel spannend of magisch houdt? Dan is deze omnibus met overzichtelijke avonturen een fijne tip.

Herkenbaarheid voor wie vroeger deze verhalen keer op keer heeft verslonden. Voor kinderen van nu ondanks het rustige leven zonder alle media en hedendaagse techniek blijft het leuk om de alledaagse soms kneuterige belevenissen van de slechts zes kinderen die in Bolderburen wonen te lezen.

Drie boerderijen staan er in Bolderburen. Lisa de 7-jarige verteller woont met haar broers Lasse en Bosse op Middenhof. Op Zuidhof woont Olle en op Noordhof de zussen Britta en Anna. Allen onder de tien jaar. De kinderen gaan naar school, klauteren in bomen, vieren feestdagen en verjaardagen, bouwen hutten, er zijn jonge dieren, maken ruzie en zoeken elkaar weer op, nemen dieren mee naar school, kortom wat ieder kind kan meemaken. Het grote verschil is dat Astrid Lindgren de belevenissen heeft opgeschreven! Voor die tijd, het was nog maar 1947, was het heel bijzonder dat er vanuit het kind werd verteld.

Achterin staat een verklarende woordenlijst met veelal gebruiken uit Zweden en een aantal woorden uit de tijd toen de verhalen werden geschreven. Van toegevoegde waarde is het gedeelte ‘Het verhaal achter De kinderen van Bolderburen’.
Het vrolijke omslag met de illustratie van Els van Egeraat trekt de aandacht. Binnenin kom je vele gezellige tekeningen van haar in zwartwit tegen. De korte verhalen lenen zich bij uitstek om voor te lezen.

Een verhaal in de zomer staat er ook in net als iets in de andere seizoenen. Het begint met: ‘Het regent. We hadden zomervakantie. Toen ik op een morgen wakker werd, was ik in een vreselijk slecht humeur. Je kon niet naar buiten. En dan had ik ook nog ruzie met Britta en Anna.’ Gelukkig is deze dag verder wel heel gezellig, want een cake bakken, je vriendinnen weer zien en dit boek lezen tijdens een zomerse té warme of té natte dag kan natuurlijk ook.

Een goede lezer eind groep 3 en 4/5 zal genieten van ‘Wij uit Bolderburen’, ‘Meer over Bolderburen’ en ‘Voor ’t laatst: Bolderburen’. En als het uit is op kreeftenvangst, bij een kampvuur luisteren of je trollen hoort en ’s nachts slapen in een zelfgebouwde hut. Dat doen de kinderen van Bolderburen óók!

Deze luxe uitgave met linnen band en leeslint is een cadeau om te geven en te krijgen. Veel leesplezier!

Astrid Lindgren, De kinderen van Bolderburen, illustrator Els van Egeraat, vertaler Sydia Clark, 2022, Ploegsma, 304 blz., 9789021682488

Eén gedachte over “Astrid Lindgren – De kinderen van Bolderburen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *