6 maart 2024

Harmen van Straaten – Puppy Bob lost het op

Een nieuwe Top Bob maar nu een avontuur in een prentenboek. Een verhaal dat zich afspeelt voor de eerder uitgegeven drie delen voor beginnende lezers en is direct duidelijk door ‘Puppy Bob’ in de titel.

Op de eerste pagina’s maakt hond Bob kennis met zijn nieuwe baasjes. Bob likt tegemoetkomend een gezicht, vraagt om eten en gaat enthousiast gravend in de tuin aan de gang. De nieuwe baasjes zijn niet zo blij met zijn gedrag en al helemaal niet als een hoekje achter een fauteuil als plasplaats wordt gebruikt. De mensen hebben in hun ogen alles goed voorbereid: een mand, een etensbak en ook eigen speeldingen. Echte voorwerpen als telefoons en afstandsbedieningen vindt Bob echter veel interessanter om te verstoppen en te begraven.

In het park ontmoet Bob twee andere puppy’s. Ze stellen zich aan elkaar voor en Bob hoort dat hij morgen naar school gaat. Niet dat Bob weet wat school is, maar het is vast goed voor zijn baasjes. School is de volgende dag direct al leuk als hij de puppy’s Skipper en Doortje weer ziet. Dan ziet hij een bord staan met Er is maar één baas!. Puppy Bob denkt er het zijne van, hij heeft iets op te lossen: ‘dan ben ik nu de baas!’.

Tijdens het lezen zit je vanzelf te lachen om de eigengereide aandoenlijke Bob. In de tekst zijn naast humor ook allerlei uitdrukkingen, zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden en werkwoorden verwerkt die de woordenschat vergroten. Bijv. wat is doen alsof, struikelen, wat is goed lukken, zwiepen, opengelaten, lekkerste of slimste? Door het verschillende kleurgebruik in de tekst is duidelijk welke hond wanneer iets denkt of zegt, maar leer je intussen ook welke kleur het is. Daarnaast zijn uitroepen of commando’s als ‘laag’ en ‘kom’ in hoofdletters gedrukt waardoor je kunt bespreken welke regels belangrijk zijn voor honden of mogelijk welke grenzen het kind kent en hoe deze worden ervaren.

De illustraties kunnen kort worden samengevat: geweldig, leuk en kleurrijk maar dan doe je ze in feite tekort. Evenals in de tekst ontdek je veel aspecten als je niet zomaar even bladert. De ene spread is vanuit het perspectief van de hond getekend, de volgende is een totaaloverzicht waarvan het park een voorbeeld is – ook met veel beweging – en een aantal is op ‘menshoogte’ gesitueerd. Verschillende detailtekeningen zoomen in op gebeurtenissen of geven een extra waardoor een woord wordt geleerd voor een herkenbaar voorwerp in de leefwereld van het jongere kind.

Een heerlijk zowel vrolijk als leerzaam prentenboek waarin alles zoals altijd in het werk van Harmen van Straaten op elkaar is afgestemd. Het is genieten van begin tot eind waarin natuurlijk de eigenwijze Bob een eigen draai geeft aan dit avontuur. En daarna door naar de drie delen Top Bob!

Harmen van Straaten, Puppy Bob lost het op, Leopold, 2022, 32 blz., 9789025884246

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *