‘Hoe halen jullie het in je hoofd om mij niet uit te nodigen!’ aldus de dertiende fee in het verhaal van Doornroosje. Welkom in het sprookjesboek dat ‘De mooiste verhalen uit de klassieke muziek’ is.
In dit boek zijn acht verhalen gebundeld die eerder in kleinere uitgaves met cd zijn uitgebracht. Bij deze grote versie is de cd vervangen door een QR-code die je naar een Spotify-lijst verwijst. Als je de muziek in het Spotify-programma of in de app opzoekt, hoor je de vertellers en klassieke muziek zoals wereldberoemde orkesten die hebben opgenomen.
Dat het goed vertellen van een verhaal op muziek een hele kunst is, mag duidelijk zijn als je alles beluistert. Voor de opnames zijn dan ook passende voordragers gezocht. Klinkende namen zoals Kitty Courbois, Karin Bloemen en Jasperina de Jong. Alleen ‘Peter en de Wolf’ (waarin elk personage door een muziekinstrument wordt vertegenwoordigd) staat helaas niet in de afspeellijst, dat zal te maken hebben met rechten. Hiervoor is een passende vervanging te beluisteren en doet niets af aan de beleving.
Houd bij het luisteren zeker het boek bij de hand! De verhalen zijn niet alleen in tekst, maar ook in illustraties op papier gezet. Je herkent direct de stijlen van bijvoorbeeld Charlotte Dematons (kikkers spotten), Thé Tjong-Khing en Sieb Posthuma. Noëlle Smit verzorgde bij ‘Het Zwanenmeer’ zelfs paginavullende, schitterende afbeeldingen waarbij de tekst lijkt te zijn ingepast in plaats van andersom. Met Philip Hopmans illustraties bij ‘De Schilderijententoonstelling’ waan je je zo op een bankje in de Tuilerieën of op wat luguberder plaatsen in Parijs. Harmen van Straaten laat de tinnen soldaatjes en de muizenkoning tot leven komen. Met kleuren word je verrast door Martijn van der Linden en Sylvia Weve. De teksten zijn eveneens door een keur aan geweldige auteurs zoals Bette Westera, Marjolijn Hof en Marjet Huiberts bewerkt. Naast zelf (mee)lezen zijn ze ook prima voor te lezen.
‘De mooiste verhalen uit de klassieke muziek’ is een laagdrempelige manier om kennis te maken met alom bekende balletten en symfonieën in de klassieke muziek. Een feest van herkenning voor wie ze eerder zag of hoorde en kan nu hiervan genieten door deze bundel in een mooie vormgeving van Sabine Bocking. Ieder verhaal wordt voorafgegaan door een kleinere illustratie en titelblad met naam componist, voorlezer en illustrator. Paginagrote en detail-illustraties van feeëriek, grappig, enger tot fantastisch en realistisch dromerig omgeven de teksten.
Het geheel draagt bij aan algemene ontwikkeling en kan als basis dienen voor nader informeren naar achtergronden. Tevens kan het een ontdekking zijn welke invloeden klassieke muziek heeft of heeft gehad op hedendaagse muziek en tunes in o.a. reclames.
Een zeer mooie aan te raden tijdloze bundel gevat in linnenband bijv. voor de kersttijd wanneer traditiegetrouw balletten als De notenkraker en Het zwanenmeer worden opgevoerd, maar natuurlijk kun je een stuk als ‘Assepoester’ en ‘Het carnaval der dieren’ het hele jaar door beluisteren. Met ‘Peer Gynt’ is zelfs op elk moment een toneelles op te starten. Soms word je zo door het verhaal en de muziek meegesleurd dat je je aan het eind net als Clara in ‘De Notenkraker’ afvraagt of het allemaal een droom is geweest.
Wie een blijvend tijdloos cadeau zoekt voor verjaardag of feestdagen heeft met ‘De mooiste verhalen uit de klassieke muziek’ een werkelijk prachtige aanrader. Het is enorm genieten van kunst & cultuur in één boek: woord, beeld en muziek!
Diverse auteurs en illustratoren, De mooiste verhalen uit de klassieke muziek, Gottmer, 2022, 248 blz., 9789025777081