29 maart 2024

Edward van de Vendel & Martijn van der Linden – Gelukkig en blij

Dit is genieten. Een nieuwe Van de Vendel gaat mee. Totaal niet de link gelegd met een eerder ‘Nijlpaard’ terwijl toch bekend is dat de geweldige illustraties ook van Van der Linden zijn. Je laten verrassen is altijd een beter plan.

En de verrassing was er. Een herkenning ook, of tijdens de rondrit van ‘Ik keek te ver’ uit een vorig bericht de boerderij nog gezien was. De ochtendnevel boven de weilanden, de bloemkoolwolken boven de kust. De vogels en bloesem, het werd vaak bladeren voordat de tekst kwam te lezen. Tot deze week.

Een oude wat vervallen boerderij in een weids landschap waar je het blad nog hoort ruisen of een zwerm spreeuwen overvliegen. Als er geen mensen zijn. Op de schutbladen staat: Uit de monden van mensen waait altijd lawaai. Misschien zouden ze vaker hun huisdier moeten zijn of hun kinderen. Onbevangen, onbevooroordeeld, zonder geroeptoeter, observeren en werkelijk om je heen kijken: de bundel begint niet zonder reden met ‘ogen’. Echte aandacht, aankijken.

Een dichtbundel die leest als een doorlopend verhaal door de ogen van dieren. Ezeltjes, katten, schildpadden, insecten, varken met biggen, ganzen en meer uit hun omgeving naast een vreemde eend de wat norse tuinkabouter.
Verdraagzaamheid, je blik verruimen, enige melancholie, verlangen, naar elkaar omzien, verandering/verbetering, herinnering/verdriet, groepsgedrag/eenling, tevredenheid, zijn zomaar wat woorden die je noteert als onderwerpen die voorkomen.

Intussen zie je de seizoenen in beeld en taal voorbij trekken als ook een bestemmingsverandering van de locatie. De dieren constateren dat een verandering geen verslechtering hoeft te zijn. Iedereen kan iets gemeenschappelijks vinden ondanks verschillen en het beste ervan maken. Het geweldige duo kat Hassan en Hannes alsook de heren schildpad en de Betuwse ezels worden terugkerend aan het woord gelaten. Of ziet ze in een plaat terug.

Het zit zo goed in elkaar. Voor veel kinderen en goed te gebruiken in een les. De aantekeningen laten diverse citaten zien. De aantekeningen laten diverse citaten zien. Roodborstjes zijn vernietigers van verdriet / ze schieten dat wat triest is stuk is omarmend. Gouden Roos die na een jaar begint te verschijnen in verhalen is mooi. Je komt ook een plaagstootje of een binnengrapje tegen, niet alles is kommer en kwel. Samenleven, de ander zien, oplossingen (willen) vinden, het hoeft niet zo moeilijk te zijn: communicatie. En een streep optimisme: In elk plafond kun je sterretjes zagen, je mag alles altijd ook anders verdragen.

Het is zo waar, een beetje aandacht, een woord nodig hebben tegelijk op afstand en dichtbij. Dit is nu echt een heel fijn boek. Taal om te proeven, beeld om in of bij te zijn. Want:
Voor wie gezien wordt giechelen de dagen!
En de sterren doen een dansje in de nacht!

Het maakt je gelukkig en blij.

Edward van de Vendel, Gelukkig en blij, illustrator Martijn van der Linden, Querido, 2023. 118 blz., 9789045128825

Eén gedachte over “Edward van de Vendel & Martijn van der Linden – Gelukkig en blij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *