8 maart 2024

Maranke Rinck & Martijn van der Linden – Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen

Bob Popcorn is mateloos populair onder alle jonge lezers. Als maar enigszins de leesvaardigheid wordt beheerst, duikt een beginnende lezer in de wereld van de licht ontvlambare maiskorrel. En niet alleen de beginnende, ook de lezer die richting middelbare gaat pakt één van de vier delen op alsmede een instromer in het Nederlands taalgebied. Door de vele vaak grappige tekeningen kan een deel van de tekst worden begrepen waardoor het belang van een goede interactie tussen tekst en beeld weer wordt bevestigd.

Dit eigenwijze aandacht opeisende fantasiemannetje heeft nu zelfs een prentenboek waarin de afstemming taal en beeld een vereiste is. Of zou je zeggen een ‘must’ omdat de Engelse term ‘mindfulness’ wordt gebruikt? Mogelijk een bewuste keuze omdat taal leeft en verandert en ook omdat het woord populairder is onder bovenbouwleerlingen dan ‘achtzaamheid’ of ‘bewustzijn’. Feit is wel dat Bob ‘echt wel’ inzicht geeft in dit verhaal hoe je om kunt gaan met een woede-uitbarsting.

Boos is iedereen wel eens zegt Bob op de eerste plaat. Of nijdig, kwaad, heel kwaad maar woedend zoals Bob in de overtreffende trap? Soms weet Bob waarom hij boos is, soms ook niet. Dit keer komt het door het trek hebben. Langs de pannenboekenboot fietsen op weg naar de bibliotheek laat de korrel ontploffen tussen de boekenkasten. Ellis daagt Bob uit om hier een eind aan te maken. De boeken met toepasselijke titels als ‘De boos de baas’ gaan mee in de rugzak naar huis. De ontspanning wordt gezocht in boek, muziek, buiten en een ontplofcast. Je zou denken appeltje-eitje, maar dan heb je buiten de verbeeldingskracht van dé Bob gerekend.

Tussendoor de verschillende uitdagingen die Bob moet aangaan voor zijn woede-therapie heeft hij tijd om de lezer tips & trucs te geven om in totale ruststand te komen. Of de papa’s en Ellis het daarmee eens zijn? Het wordt kostelijk verbeeld. Met een grote glimlach bekijk je activiteiten en emoties in de levendige illustraties. Enkele treffende woorden in tekstwolkjes volstaan om een situatie te interpreteren. Geweldig hoe sommige objecten en een enkele duiding in emotie of houding je in de lach doen schieten. Even afreageren door slijpen, stampen of scheuren. Het lijkt er op dat er zelfs een website van een Ministerie bestaat over emotieregulatie. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet op de fantastische illustraties.

Een Bob Popcorn in andere opzet en geheel in kleur. De ruimtelijke tekeningen stralen rust uit door de veelal witte ondergrond en bevatten terugkerende details in dezelfde of andere vorm waardoor het zoekplaten worden. Enige voorkennis uit de leesboeken kan prettig zijn. Voorlezen of in eigen woorden vertellen passend bij de leeftijd aan degenen die nog niet kunnen lezen. Door het onderwerp beslist niet alleen voor de kleuterjaren geschikt, want we hebben allemaal wel eens een moment dat iets echt niet lukt en we explosief ontploffen.

Prentenboeken zijn altijd een goed idee, ook deze Bob. Je slaat het met een glimlach dicht en gaat vast pannenkoeken bakken. Voorlezen, samen lezen, inzetten bij een thema en vooral zelf genieten van een doordachte Bob Popcorn. Kijk ook naar de schutbladen: een leuke tip voor behang- of cadeaupapier! Kun je Bobben tellen, hoe rustgevend.

Maranke Rinck, Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen, illustrator Martijn van der Linden, Querido, 2023, 48 blz., 9789045129440

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *