7 maart 2024

Smriti Halls & Steve Small – Ik blijf ook altijd bij jou

Dit prentenboek doorkijken geeft een spontane glimlach. Beer en eekhoorn die we kennen uit het eerdere ‘Ik blijf altijd bij jou’ doen dit al, maar de kip met koffer doet dat nog veel meer. Wat een houdingen kan de witte kip aannemen, de kam die alle kanten op zwiept of de kordate korte pootjes, het geeft aan dat dit dier een extra geeft aan dit verhaal.

Of Beer en Eekhoorn Kip een toevoeging vinden aan hun bestaan is maar de vraag: Wij zijn een duo, één groot en één klein. Kip vraagt of hij samen met hen muziek mag maken, hij is goed, benadrukt hij en zou dolgraag meespelen. Het antwoord is Nee hoor, wij vinden dat geen goed idee! Kip trekt alle registers open, springt, danst, smeekt, speelt een instrument, verleidt ze met thee, maar het antwoord blijft: NEE, ze blijven liever met zijn twee want drie is teveel.
Kip druipt af. Hij gaat naar waar hij wel gewenst is. Beer en Eekhoorn kletsen wat na met zijn tweetjes in de duo-scooter-mobiel. Kip in gevaar! Het eind laat zich bijna raden en toch zo origineel want hoe verwerk je soepel dat een duo naar een paar van drie gaat?

Het thema vriendschap verveelt nooit, vooral niet als het op zo een mooie en grappige manier met allerlei emoties wordt verbeeld. De illustraties vol beweging van Steve Small zijn ook nu geweldig. Hoe Beer gezwind heen en weer rent of met zijn contrabas op de rug op de scooter zit laten je glimlachen. Bij Eekhoorn is dit niet anders, met een eikel onder zijn poot als Beer bessen plukt of eigenwijs zittend in het zijspan. Kip laat je echter hardop lachen en wijzen naar zijn dolle capriolen. De vele details mogen niet onbenoemd blijven, een kikker, de kastanjes of andere insecten. Het groot, klein, kleiner perspectief is erg goed weergegeven. Daarbij heerst er rust in de illustraties door het plaatsen van de figuren op een witte achtergrond en door gebruik van dezelfde kleuren waarbij er een duidelijk verschil in dag en nacht is gemaakt.

De tekst leest moeiteloos voor, soms is het een blok, soms een enkele uitroep en toch rijmend. Vloeiend vertaald door Joukje Akveld waardoor er veel kinderen in het Nederlandse taalgebied zomaar een lievelingsboek kunnen aanwijzen. Want wie wil er nu niet ergens bij horen en zich op een plaats gewenst voelen of hoe is het als er iemand zich bij jouw groep wil aansluiten?

Een geweldig boek over vriendschap met schitterende illustraties en een mooi universeel verhaal. Er is altijd plaats voor eentje meer. Aanrader dus. Om vaak voor te lezen!

Smriti Halls, Ik blijf ook altijd bij jou, illustrator Steve Small, vertaler Joukje Akveld, Luitingh-Sijthoff, 2022, 40 blz., 9789024597642

Eén gedachte over “Smriti Halls & Steve Small – Ik blijf ook altijd bij jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *