9 maart 2024

Daan Remmerts de Vries en Mark Janssen – Sneeuwwit

Op de stapel geleende bibliotheekboeken voor de kerstperiode lag ook deze Sneeuwwit.
Wat een héérlijke hervertelling. Wat een móóie uitgave.

Wie kent niet ‘Sneeuwwitje’? Het sprookje van Grimm met die spiegel, schelle lach en ijselijke stiefmoeder alias koningin. De grot in de Efteling verbeeldt het wat dat betreft evenzo koud en eng voor een kind. Dan de illustraties van Mark Janssen: warm, spannend, lief, grappig, soms donker maar nergens te eng voor kinderen. En dat terwijl de tekst toch mede anders is zonder het opgewekte en alom bekende deuntje: ‘he ho hé ho je krijgt het niet cadeau’. Nee, de dwergen hebben naast een andere naam ook een ander lied voor op dat moment nog Sneeuwwitje.

Er zijn meer conventies omver geschreven en echt het stoort niet. Je gaat voorlezen, je geniet, je lacht om hun eeuwige gezwets over glazen muiltjes of de laatste hit van de een of andere minstreel en dan ben je nog niet bij de kostelijke opmerkingen van de dwergen.
Dwergen met chocopasta, potvolblomme, zwamneus en toverslaap. Hoe de schrijver over prullaria en ander uitgestalde gewonnen objecten denkt zal duidelijk zijn als je leest over toonkasten gevuld met zaken gewonnen bij het zaklopen.

Sneeuwwit blijft niet het lieflijke meisje dat vanzelf de prins op het witte paard volgt zoals de titel al doet vermoeden. Ook de dwergen zijn niet zo volgzaam en denken het hunne ervan als die prins met een veer op zijn hoed verschijnt. Is het een mooie gluiperd of heeft hij met zijn ridders met oer-Hollandse namen werkelijk alleen maar goede bedoelingen? Na het bijna eind goed al goed moet er toch nog worden afgerekend met een ouwe knolraap. Zit het venijn toch bijna in de staart.

Mag er een animatie komen met deze geweldige illustraties en eigentijdse bewerking?
Duidelijk dat dit ook voor volwassenen een zalig boek is?
Want echt, je laat sfeervolle platen zien, je leest hardop genietend van herschreven duidelijke taal.

Daan Remmerts de Vries, Sneeuwwit, illustrator Mark Janssen, Volt, 2022, 112 blz., 9789021435848. 

Eén gedachte over “Daan Remmerts de Vries en Mark Janssen – Sneeuwwit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *