9 maart 2024

Gabrielle la Rose – Niet geschikt voor publicatie

Toen ik het boek net uit had, wilde ik automatisch als reactie op het verhaal ‘oef, lijpe shit zeg’ uitroepen. Ik zeg “automatisch” want in Niet geschikt voor publicatie word je door Gabrielle la Rose ondergedompeld in de gedachtegang en het taalgebruik van Tyrelle/Tye. Deze woorden heb ik toch maar voor me gehouden aangezien het thuis niet echt gebezigde vocabulaire is.

Het argument dat boeken lezen belangrijk is omdat je daarmee in andere werelden terechtkomt, wordt met NGVP wel aangetoond. Vermoedelijk zijn er niet veel lezers van dit boek die zich gemakkelijk identificeren met Tye, die je zou kunnen typeren als gewoon een jonge crimineel die tonnen, zo niet miljoenen, binnenhaalt met drugshandel. De indringende proloog waarin hij terugdenkt aan hoe hij net iemand heeft vermoord laat zien hoe diep hij in dat criminele leven zit. Te diep om er nog uit te komen.

Toen daarna de eerste hoofdstukken over Tye’s huidige leven en flashbacks naar zijn jeugd volgden, kwam de tweede eye-opener: er is geen sprake van “uit die criminele wereld komen”. Waarom zou hij dat willen, die optie bestaat immers eenvoudigweg niet voor hem?
Gaandeweg leer je meer over zijn leven met enkele schokkende gebeurtenissen en krijgen eerder beschreven voorvallen context.  Enorme liefde voor enkele mensen in zijn leven (niet per se familie maar een mede-tbs’er kan ook een “brada” worden) maakt dat er wraak genomen moet worden, ook al kan dat jaren duren. De zorg voor elkaar omdat ze door de omstandigheden zo zijn geworden. En al die gestudeerde types in de klinieken en de jeugdbescherming snappen hen niet.

Ga dit boek zelf lezen mensen. Het personage is onder mijn huid gekropen. Na het lezen had ik zelfs het gevoel weer wakker te worden op mijn eigen stoel, blij dat ik niet alert om me heen hoef te kijken op straat. Gabrielle la Rose heeft met Niet geschikt voor publicatie een knap opgebouwde roman geschreven die je horizon ongetwijfeld verbreedt. Voor mij een van de bijzonderste boeken die ik dit jaar las.
Genomineerde voor het Beste Boek voor Jongeren 2023.

Gabrielle la Rose, Niet geschikt voor publicatie, Lebowski, 2022, 464 blz., 9789048862467.

Eén gedachte over “Gabrielle la Rose – Niet geschikt voor publicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *