21 november 2024

Govert Schilling & Jeska Verstegen – Saar en Bram op zoek naar de Ster

‘Wat was de Ster van Bethlehem?’ staat op de achterkant van dit kleiner formaat prentenboek en deze vraag duidt exact wat de inhoud is.

Saar en Bram op zoek naar de ster‘ gaat over een avontuur van de lammetjes Saar en haar broertje Bram waarin overlevering en feiten een rol spelen. Lammetjes met een stal, een eigen wei en herders. Hun favoriete tantes Esther, Mirjam en Rachel en oude opa David wonen er ook. Saar en Bram zijn actieve, nieuwsgierige jonge dieren en op zoek naar avontuur. Ze vragen zich allerlei dingen af, ze willen ontdekken, want waar blijft de zon als de maan bij ons is? Hoe kun je nu slapen als je dat niet weet? De anderen praten liever over ‘koetjes en kalfjes’.

Na het avondlijk tellen van de schapen zijn beide lammetjes nog beweeglijk, gelukkig wil opa David een verhaal vertellen en daarna moeten ze onder de wol. Hij vertelt over een kindje geboren in de stal, liggend in stro. Hij vertelt ook dat iedereen wist waar het baby’tje was, omdat er zo’n heldere ster boven de stal stond. Saar en Bram vinden het verhaal prachtig.

Later die nacht besluiten ze nieuwsgierig als ze zijn, op pad te gaan, op zoek naar de heldere ster van Bethlehem. Het is koud en donker. De ene hoopt niet te verdwalen, de ander wil geen wolf in het bos tegenkomen. De bijzondere ster zien ze niet. Wel een bijzonder figuur in de sterren. Ze ontmoeten Caspar het konijn die uitlegt dat zo’n heldere ster een supernova, een ontploffende ster, kan zijn. Zuiver-zeker weet hij het ook niet, maar een mooi sprankel-sprookje is het wel!
Op hun tocht komen de schaapjes ook de met-moeilijke-woorden-pratende Balthazar tegen. Hij vindt het verhaal van de supernova een intrigerende hypothese, maar buitengewoon speculatief…. Wat hij nou écht zegt, begrijpen ze niet echt, maar wel dat de buizerd het verhaal van Caspar niet gelooft. Was het dan een samenstand van twee planeten? Of zoals het met twee woorden sprekende muisje Melchior zegt: een komeet?
Saar en Bram lopen steeds verder van huis, ze zijn koud, nat en denken aan hun warme stal waarbij ze niet meer goed weten wat ze werkelijk zien en wat fantasie is. Of is het dan toch… een wonder?

In dit prentenboek wordt een vernieuwend verband gelegd tussen het kerstverhaal en de wetenschap. Dit verhaal laat zien dat traditionele eeuwenoude overlevering naast wetenschap kan bestaan zonder een mening of oordeel te geven. Er wordt opengelaten of deze ster een wonder uit het geloof is geweest of één van de drie bewijsmogelijkheden uit de wetenschap. Dit is het mooie van verhalen, niet alles hoeft of kan worden verklaard.
De gekozen namen van de dieren hebben allen een Bijbelse grondslag. Kennis van het kerstverhaal hiervoor is niet nodig, het voegt wel met opgedane algemene kennis een diepere laag toe. Bij de goede terugkomst in de stal heeft dit originele verhaal een eigen kerstverhaal.

De soepel geschreven tekst met rijke taal en zelfs een vleugje humor is omgeven door de werkelijk prachtige illustraties van Jeska Verstegen. Voor een prentenboek bevat het relatief veel tekst, maar door lettergrootte, vormgeving en de rustig gekozen achtergrondkleuren is het een treffend goed geheel en daarmee een fijn voorleesboek waarin ruimte is voor ieders interpretatie.
De kleurtinten passen eveneens goed bij de sfeer van het verhaal en de emoties van de lammetjes. Via de dieren zijn gevoelens en gedrag van jonge kinderen verwerkt in zowel het verhaal als in de illustraties. Nieuwsgierig en avontuurlijk zijn, maar toch het onbekende spannend vinden en wat angstig zijn.
Wie de illustraties niet één keer, maar meerdere keren bekijkt, ontdekt details van toegevoegde waarde. Schaduwen, diepte in landschappen, het doorlopende omslag, vlinders, ontelbare sterren in de kosmos, een terugkerend Verstegen-muisje en vooral het spelen met donker en licht waardoor ander kleurperspectief ontstaat. Je hoort stilte, je ervaart kou, je voelt blijdschap, je ziet licht.

Naast het kerstverhaal is het ook een verhaal over vriendschap, samenwerken en naar elkaar omkijken, dit samengevoegd met schitterende illustraties, interessante feiten, ruimte voor verbeelding, de complexiteit en het bijzondere van het universum maakt ‘Saar en Bram op zoek naar de ster’ een nog unieker kerstverhaal. Het nawoord van Schilling is van toegevoegde waarde.
Verfrissend, luisterrijk en toch warm en herkenbaar, een daadwerkelijke toevoeging aan het huidige prentenboeklandschap. Voorlezen bij de kerstboom of ieder moment in het jaar bij interesse voor felle sterren. Absolute tijdloze aanrader.

Govert Schilling, Saar en Bram op zoek naar de ster, illustrator Jeska Verstegen, Luitingh-Sijthoff, 2023, 48 blz., 9789021043005

Andere boeken van deze auteur op de website en andere aanraders:
Govert Schilling – Hadden de Grieken al raketten?
André Kuipers & Govert Schilling – Hoe word ik astronaut?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *