Hou toch op, wind. Jij weet niet wat het is om ergens vandaan te komen. De ene keer kom je uit het westen, de andere keer uit het noorden of het zuiden of het oosten.
Het eerst weerloze pluisje meegenomen door een vlaag westenwind, dient de wind weerbaar van repliek. Ditzelfde pluisje is het onderwerp aan begin en eind van dit kinderboek van de Maand de Filosofie 2023 met thema ‘weerloos en weerbaar’. Daartussen ontmoet de lezer een keur aan dingen, dieren en mensen.
In een aanschakeling van gebeurtenissen komen zienswijzen en nadenkers voorbij. Er wordt schijnbaar onzichtbaar en zichtbaar met abstracte begrippen gestrooid die een glimlach ontlokken terwijl vervolgens een serieuze notitie wordt gemaakt over discriminatie, maatregelen, chantage, macht of kweekvijvers.
Per hoofdstuk is er ontmoeting van een eerder hoofdding met een volgend object en haakt alles inelkaar als tijdens een gesmeerde estafetteloop. Of het nu een zalm, net, liniaal of straatsteen is, alles spreekt met elkaar en is niets menselijks vreemd. De mens, dat andere tweebenige dier komt komt ook voor in het geheel van het gigantische melkwegstelsel, en krijgt door de paardenbloem de wind van voren.
Per hoofdstuk kun je een gesprek opstarten door een paar woorden of een opmerking als vraag centraal te stellen. Wanneer is een grens bereikt en weet je wanneer je je mond moet houden zoals bij de meeuw en het net? De hond houdt de lezer een spiegel voor: ‘Mensen waren zo saai. De hond zag hen nooit eens gezellig als eerste kennismaking flink aan elkaar snuffelen. En ze speelden zo weinig.’ Zo zijn er verschillende handelingen m.b.t. gedrag, emotie en maatschappelijke kwesties te ontdekken. Soms uitvergroot, soms zijdelings zo ook een aantal details dit zijn in illustratie.
Duidelijk wordt aangestipt dat niet alles met geld te koop is, gewoon de eigen taal spreken ook kan, dat alles even waardevol is en je je weerbaarder kunt voelen als je jezelf in het grotere geheel ziet of plaatst.
Het is werkelijk enorm genieten van de zandkorrel tot de winnaar, de denker en de regenworm. En het pluisje.
De denker die aan het water zit: Je mag best een gedachte hebben die andere mensen ook al hadden. en Klein zandkorreltje, jij bent een hele wereld. Het geeft niet als iets geen nieuwe gedachte is, je bent waardevol zoals je bent en weerbaarder als je jezelf zo voelt en ervaart.
Een top Van Leeuwen. Vol taal, zienswijzen en gedachten.
2 gedachten over “Joke van Leeuwen – Dát bedoel ik, zei de zalm”