30 maart 2024

Sophie Pluim e.a. – Hoe lief ik je heb

Gedichten om van te houden

Achter dit knallende omslag met linnen rug staan 25 vormen van ‘houden van’. Gedichten van 25 bekende auteurs uit het Nederlands taalgebied verzameld in een bundel en geïllustreerd door Sophie Pluim.

Kleine grootse gedichten over acceptatie, vriendschap, rouwen, verliefdheid en zoveel andere manieren waarop mensen elkaar kunnen liefhebben. In evenzo verschillende stijlen laat de illustrator van lief tot krachtig een keur aan vaardigheden zien. Met ecoline, een pentekening, gouache of ander materiaal geeft zij treffend de sfeer en betekenis van het gedicht weer. Een voorbeeld is de omslagillustratie. In het boek staat bij deze illustratie een gedicht van Hans Andreus, ‘Voor een dag van morgen’, niet een heel vrolijk gedicht over als iemand er niet meer is. Toch komt het niet té verdrietig over. Doordat tegenover het koudere blauw warm oranje is gebruikt, krijgt de tekst een omarmende emotie.

Alle dichters waarvan werk is uitgezocht voor dit boek, zijn woordkunstenaars en kunnen zich op een mooie, liefdevolle, grappige en warme manier inleven. Het woord vriend komt regelmatig voor, maar ook de onbereikbare of eerste liefde, een broer, een letter, het wachten op, de onzekerheid of die ene onafgehaalde zoen. Liefde in alle facetten. Steeds verrassend, nergens té zoet. Een filosofische inslag bemerk je bij Kees Spierings ‘Inventaris’, Edward van de Vendel vraagt zich af of de vriendschap griep heeft, Theo Olthuis beschrijft het maatjesgevoel, in sprookjesachtige sferen leert Armand Van Assche een nieuw woord.

Voor lezers die van het blad Dichter. fan zijn, is dit een boek om op het cadeaulijstje te zetten. Of een boek om op een nieuwsgierig makende manier te proeven van poëzie. Met werk van Westera, Meinderts, De Pelseneer, Van Lieshout en Moeyaert en veel meer. In de bronvermelding is te lezen in welke titels de gedichten eerder zijn gepubliceerd. Eentje is in al zijn eenvoud zo veelzeggend:
Verkering
Bert is op Bart // Mark is op Mart
Paul is op Pim // Toon is op Tim
Alleen Jan-Ton // is op Marjon
Nooit gedacht // dat dat ook kon
Erik van Os

Een prachtig geïllustreerd kunstwerk dat je met aandacht en plezier keer op keer zal openslaan. Over liefhebben in alle vormen en maten vervlochten in gedichten.
Eén waarvan je gaat houden als een bijna vanzelfsprekende liefde, waardoor je weet dat liefhebben in welke vorm of situatie niet altijd eenvoudig zal zijn, maar wel herkenbaar.
De ondertitel zegt het: ‘Gedichten om van te houden’. En dat zijn ze. Van klein tot heel groots. Een allesomvattend gevoel in woorden omlijst door verrassend mooi beeld.

Diverse auteurs, Sophie Pluim illustrator, Hoe lief ik je heb, Ploegsma, 2021, 64 blz., 9789021682211 –

3 gedachten over “Sophie Pluim e.a. – Hoe lief ik je heb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *