4 maart 2024

Kristof Devos – Vos, vogel en ik

Een gevoel van herkennen in tekenstijl riep het omslag van ‘Vos, vogel en ik’ op.
Maar waarvan, ‘De wind en wij’ heeft een vollere bladspiegel, ‘Max maakt een vriend’ misschien of ‘Nooit voor altijd’ – ook een treffende titel.
Mogelijk heb ik meneer Devos een keer op de Boekenbeurs aan het werk gezien. Namen als Dendooven, Van Doninck, Erlbruch, Van den Ende en Sollie komen boven. De associatie is werk van Moeyaert, Devos kan in het rijtje passen met deze verfijnde poëtische tekeningen. Want dat zijn ze.

Ik was op zoek naar iets.
Alleen wist ik niet naar wat.
Ik vond het niet buiten.
Niet binnen.

Ik, het meisje hangt wat lusteloos in het raamkozijn. Er is een geluid. Een schijnbaar eenvoudig klappen van vleugels brengt haar op een idee. Naar buiten. De vogel brengt het meisje bij de vos. Ze volgen elkaar en vinden plezier in eenvoudige dingen. Meer hebben ze niet nodig, ze hebben elkaar. Tot er een onverwachte windvlaag haar muts meevoert waarop de helpende vogel wordt aangevallen en meegenomen. Verdriet en angst slaat toe. Ze vinden elkaar terug. Er is verlies van mogelijkheden maar de kracht van vriendschap blijft na een knik fier overeind.
We gingen terug.
De weg was dezelfde,
al de rest was anders.


In enkele passende basiskleuren, soms paginagrote illustraties, dan weer detail-scènes als beeldfilm vertellend en rakende minimale zuiver gekozen woorden neem je ‘Vos, vogel en ik’ tot je. In alle eenvoud ongeveinsd prachtig over wat ware vriendschap zo waardevol en omarmend mooi maakt: er altijd voor elkaar zijn.
Samen sterk, samen verder.

Prentenboeken als deze met filosofische inslag en tot in essentie beperkte tekst zijn waardevol voor niet alleen lessen, ook goed om thuis neer te leggen en gesprekjes aan te gaan. Het duurde even voordat het te leen was, meer bibliotheken mogen juweeltjes als deze in de collectie opnemen. Ze verrijken.

Kristof Devos, Vos, vogel en ik, De Eenhoorn, 2022, 95 blz., 9789462916647

samenvatting:

Een subliem verhaal over een eenzaam meisje dat bijna kwijtraakt wat ze vond.

Unieke wisselwerking tussen tekst, beeld en vormgeving. – Een krachtig verhaal over een aandoenlijk, volhardend hoofdpersonage dat je niet loslaat. Een warm en hoopvol verhaal over hoe je met de hulp van anderen moeilijkheden kan overwinnen. Het leven is maar saai als je op je eentje een beetje doelloos uit je raam staart. Dan duiken Vos en Vogel op. Het is heerlijk om vrienden te hebben! Maar hoe meer mensen of dieren je in je leven hebt, hoe groter je kans op verdriet. Op een dag krijgt Vogel een ongeluk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *