Je hebt kartonboeken en je hebt kartonboeken. Sommige zijn gewoon leuk met herkenbare plaatjes, natuurlijk ook fijn voor de doelgroep. Je hebt er ook die je als voorlezer nieuwsgierig laten bladeren om te zien wat je allemaal tegenkomt en wat de uiteindelijke grap is. De ‘collectie Straßer’ valt hier zondermeer onder.
Dit keer speelt een wasbeer de hoofdrol. Wasbeer doet de was voor verschillende dieren. De sokken van Kikker, de trui van Schaap of de broek van Gorilla. Na het wassen worden alle kledingstukken aan de waslijn in de zon te drogen gehangen. De wasbeer wast enthousiast door tot de rij eindigt en de paarse schort ook aan de lijn kan.
Het wassen van de zes kledingstukken gaat telkens gepaard met het allitererende ‘SCHROB-SCHROB, WISJ-WASJ-WOESJ’ waardoor hardop meezeggen vanzelf gebeurt. Ook het kind keert terug in dit stapelverhaal waarin tellen en kleuren benoemen vanzelfsprekend ook zijn opgenomen. De tekst op de linkerhelft van een scène start steeds met ‘schoon’ waarna ‘hangen/hangt aan de waslijn’ volgt, maar ook het voorgaande dier letterlijk uit het verhaal verdwijnt.
Op de rechterkant van dezelfde spread zie je het volgende dier klaarstaan bij de roze wastobbe om te vragen of het bepaalde kledingstuk gewassen kan worden. Daarbij voor de detailkijker een pak regenboogwaspoeder met de hoeveel-graden-aanduiding voor deze fijne was. Na de vraag of iets gewassen kan worden, wordt ook een reden gegeven, bijv. grasvlekken, vol zand, muf ruiken, met modder of gewoon vies. Woorden die automatisch de woordenschat uitbreiden.
Het is heerlijk om de mimiek en lichaamstaal van Wasbeer te volgen. Tong uit de mond, doorpakkend, vragend en intussen wat poeder in het water strooiend dat overal rondspat en steeds meer schuimt tot ook de knijperschort drijfnat is. En alles droog is volgt natuurlijk de grap van het verhaal. Denk je, want na een paar pogingen om het juiste kledingstuk bij het juiste personage te vinden begint alles weer opnieuw, maar dan anders.
Een geweldige ‘Wasbeer doet de was’ waarbij de interactie vanzelf plaatsvindt en de voorlezer uitnodigt tot vragen stellen over de dieren met wel of niet passende kledingstukken, het weer en de kleuren die op een verschillende manier terugkomen. Of de peuter laat vragen waarom een dier een rok of muts draagt en bijv. een kikker wel met sokken kan springen.
Een treffend voorbeeld van hoe een goed peuterboek zowel het kind als de voorlezer een lach op het gezicht weet te toveren en intussen verdieping geeft. En natuurlijk ga je samen SPITTER-SPETTER-SPAT zelf de eindscène uitproberen.
Susanne Straßer, Wasbeer doet de was, vertaler Berd Ruttenberg, Hoogland & Van Klaveren, 2023, 24 blz., 9789089674159
Ander boeken van Susanne Straßer:
Mmm… een taart!, 2015
Ha een wipwap!, 2017
Zó moe en toch klaarwakker, 2017
De walvis gaat in bad, 2018
Vos gaat een stukje rijden, 2020
Kom, we gaan een boek lezen!, 2021
De soep is klaar!, 2023
Eén gedachte over “Susanne Straßer – Wasbeer doet de was”