6 maart 2024

Marco Kunst – Offline

Mike woont met zijn ouders op een boerderij. Alle werk kan inmiddels computergestuurd worden verricht, ook vanuit de stad waarheen zij gaan verhuizen. Mike heeft nu alleen online les, in de stad kan hij eindelijk echt naar school. Er wonen steeds minder mensen en vooral nauwelijks kinderen in het Groene Hart.

In een bos dichtbij is de woongemeenschap ‘Aardelaar’ waar ook vriendin Demer woont. Zij willen juist niets met alle technologieën te maken hebben. Ze leven met en in de natuur, wars van veredeling en alle chemische middelen. Mike wordt er geaccepteerd.

Een toekomstverhaal waarin voedsel en andere producten worden geprint, zelfs een hele stad. Een inrichting klik je bij elkaar. Iedereen heeft een apparaatje als persoonlijke assistent. Gezichten worden gescand, VR-brillen zijn normaal, overal camera’s, iedereen is altijd online. Een wereld die wordt beheerst door technologie en de mens steeds minder een rol speelt.

Mike komt in Nieuw Babylon een man met hond tegen die in het oude Den Haag woont. Een genie op het gebied van technologie. Hij vraagt Mike een bijzondere gunst. Drones en robots kunnen oké zijn maar deze man heeft aanwijzingen dat de quantumcomputers het Net zullen overnemen zodat de mensen nergens meer bij kunnen. De tijd dringt. Gelooft Mike deze meneer Groman? En zijn pratende hond Dex? Gaat hij met die bijzondere geheugenknikker op de vlucht?

Het eerste deel leest als een inleiding op een serie om vervolgens in een steeds vervreemdende engere wereld terecht te komen en in een oplopende spanning en vaart naar de te verwachten ontknoping te vliegen. De illustraties in kleur van Yannick Pelegrin passen exact bij deze voor nu nog surrealistische wereld en zijn een goede toevoeging op het verhaal. Een boek dat laat nadenken of gespreksstof geeft in hoeverre je de kunstmatige intelligentie het leven van mens, dier en natuur laat overnemen om een leefbare wereld te behouden. Hoe afhankelijk zijn we al?

Een tip voor de goede geïnteresseerde lezer vanaf 9 jaar en ouder.

Tip:
Lees ook de vier delen van De Fluisteraars geschreven door Hans Kuyper.

Marco Kunst, Offline, Illustrator Yannick Pelegrin, Gottmer, 2021, 144 blz., 9789025775001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *