10 september 2024

Guido van Genechten – Superbeesje is al onderweg

Een titel die opgebouwd is uit metalen stukjes, aaneengeklonken door zichtbare bouten. Een groot en bijzonder lieveheersbeestje vliegt vanaf het omslag het kartonboek binnen. Het onderstel bestaat ook uit metaal: een raket-super-lieveheersbeestje!

Op verschillende continenten zijn er dieren in nood. Van de Afrikaanse Savanne naar de ruige Grand Canyon naar iets zuidelijker de Amazone en oostelijker de Kaaimaneilanden tot nog oostelijker de droge Sahara roepen er dieren om hulp. Bij deze dieren is geen spoor van hun soortgenoten te zien. Wie moeten ze om hulp roepen? Superbeesje!

Na iedere noodoproep vliegt hij als de brandweer, een raket dus, om hulp te bieden. Superbeesje kan dan wel groot zijn afgebeeld op het omslag, bij de enorme olifant valt hij in het niet. Hoe moet hij dit grote logge beest uit de modder trekken? Superbeesje is niet groot maar wel slim en heeft door zijn raket enorme kracht. Hij heeft allerlei inventieve hulpmiddelen tot zijn beschikking waardoor de olifant maar ook de hond, de slang, de kameel en de walvis weer rustig en blij verder kunnen leven.

Ze doen dat niet zomaar, ze zeggen iets terug tegen hun grote hulp. De mooiste en vooral schattigste plaat zie je als laatste: Superbeesie ontdaan van al zijn superhulpstukken, tevreden onder zijn lappendeken om lekker te gaan slapen. Totdat ‘er via zijn internationale ontvanger een oproep’ binnenkomt.

Bij een eerste keer doorbladeren zou het kunnen zijn dat je denkt aan een grappig repeterend dierenverhaal. Een goed prentenboek bevat altijd meer, zeker van deze creatieve maker. Dit verhaal gaat over elkaar belangeloos helpen door creatief te denken. De hulpoplossingen zijn divers passend bij de hulpoproep. Bij het ene dier is een zuignap handiger, bij de andere een vangnet of een knopentrekker om te ontwarren die op een kurkentrekker lijkt. Begrippen als omhoog, opvangen/omlaag, in de knoop zitten, verdwalen of vullen zijn er als vanzelfsprekend in verwerkt. Daarnaast kun je het hebben over werelddelen en welke dieren er leven of welk klimaat en landschap er is. De kleurrijke heldere en frisse platen in steeds een andere tint geven met enkele details een aanzet. Nog meer verdiepend kan bijv. de vraag zijn hoe het kan dat de olifant in de zuigende modder is terechtgekomen in het droge Afrika? Of tot welke soort wordt ieder dier gerekend.

De kleine lettertjes lezen geeft intussen mee: als je geholpen wordt is het ook normaal dat je de ander bedankt of een complimentje geeft. Andere gedachten kunnen zijn: hoe klein je ook bent, ook jij kan belangrijk zijn voor de ander. Of dat het fijn is dat je nodig bent en je nuttig voelt tegenover hulp willen en durven vragen.

Dit ‘Superbeesje’ is eerder in prentenboekformaat uitgegeven. Dit merk je bijv. op door de tekst op de achterkant. Er staat namelijk dat er ook een aap last heeft van een verstopte neus. De plaat kom je niet tegen; de aap wordt met andere dieren die in dit kartonboek geen plaats hebben wel genoemd in de tekst wanneer de walvis een zetje krijgt. Het maakt nieuwsgierig welke hulpmiddelen deze superheld daarvoor in petto had. Misschien staan deze op de geweldige fantasievolle laatste plaat met wel heel veel fantastische details!

Een echt leuk doordacht leerzaam verhaal met veel fantasie en humor om vaak te bekijken en voor te lezen. En als je niet kan slapen? Dan geeft Superbeesje ook jóu een tip. Hij is al onderweg!

Tip voor peuters en kleuters, bijv. in de Kinderboekenweek. Andere leeftijden in zelfde hulpsfeer? Een deel van de Superjuffies en de serie Wies & oma Wisse met de continentcrosser. Zelf lezen en voorlezen.

Guido van Genechten, Superbeesje is al onderweg, Clavis, 2023, 24 blz., 9789044851915 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *