9 maart 2024

Charlotte Dematons – Sinterklaas

‘Kijk eens Pieten, wat er bij de post zit! Óns nieuwe Sinterklaasboek!’

Hoeveel kinderen én volwassenen zouden dit de afgelopen tijd hebben uitgeroepen? Het Sinterklaasboek van Charlotte Dematons is onverminderd populair. Er werd halsreikend uitgekeken naar de nieuwe uitgave nadat de eerste rode versie niet meer in druk was. Een boek dat voor het hele Nederlandse taalgebied is bedoeld: er wapperen gebroederlijk twee vlaggen aan de mast.

Dematons ging aan de slag met een vernieuwde en inclusievere versie van de Sinterklaasversie uit 2007. De Pieten zijn niet meer zwart zoals in de eerste versie, maar zijn nu een afspiegeling van alle mensen in de samenleving. Omdat ze niet zonder meer met alleen een verfkwast over de tekeningen wilde gaan om de huidskleur aan te passen, maar ook de miniverhalen op de platen wilde vernieuwen, heeft Dematons een paar jaar intensief gewerkt aan “Sinterklaas 2.0”. Het resultaat is enorm: een prachtige blauwe uitvoering met vertrouwde en nieuwe elementen.

De vorm blijft in vergelijking met de oudere versie gehandhaafd: prenten die stuk voor stuk één grote zoekplaat zijn. Een zoekplaat die afzonderlijk een compleet eigen verhaal vertelt met o.a. de herkenbare pieteninspectie en de rits hulpsinterklazen. Dematons voegde voor deze editie andere verhaallijnen toe zoals de training voor hulppieten en de verhuizing van de pietenzolder naar een pietenflat. Elke Piet heeft zijn eigen kamer, met z’n allen op één zolder is verleden tijd. Als je vroegere bedstedes zoekt, zie je nu kasten met cultuurinhoud. De boot heeft ook wat betreft slapen een verandering ondergaan. Het Spaanse huis kreeg een flinke aanpassing, zie bijv. de versierselen op het hek. De gelijkwaardigheid van de Pieten en Sint is op verschillende manieren terug te zien.
Er is boekbreed aandacht voor sport en spel en Sinterklaas is meer tussen de Pieten te zien. De Pieten zijn overgegaan op groene energie, zonnepanelen, hebben luxere computers en er wordt duurzamer, elektrisch, gekookt. Op andere platen zie je eveneens invloeden en veranderingen van het nieuwe decennium: bakfietsen, een lift of trapleuning, verharde wegen in Spanje door EU-subsidie, meer beveiliging en een nieuw politie-uniform. Representatief zijn de verschillende manieren van Sinterklaasvieren verbeeld in het huis op 5 december.

Per twee pagina’s zie je een aspect van de verblijfslocatie van de Sint in Spanje en het bezoek aan het land met daarop zoveel details dat je uren zoet bent om verrassende dingen te ontdekken. Een echt Dematons-prentenboek kan niet zonder zoekelementen. Deze keer kan op bijna iedere bladzijde een witte kat en natuurlijk de Sint gevonden worden. Alle soorten voertuigen en rijdende hulpmiddelen ontdekken kan ook een leuke opdracht zijn, maar ook om te ontdekken wie Dieuwertje boven zijn bed heeft hangen. Wie goed kijkt, ziet verwijzingen naar andere boeken en cultuuruitingen. De Letterdief, Boer Boris met zijn rode laarzen, Nijntje, de slaapkamer van Van Gogh, Don Quichot en nog veel meer. Het herkenbare speelgoed is voor het jongere kind altijd leuk.

Uniek aan de eerste en tweede druk van Sinterklaas is de bijgevoegde Sinterklaaskrant die Charlotte Dematons ook zelf geschreven en vormgegeven heeft. Het is een krant vol nieuwsberichten en illustraties die het boek nog waardevoller maakt als je in 2023 een uitgave hebt kunnen bemachtigen. Je leest in een artikel over bijv. het nieuwe pietenverblijf, een kennismaking met de verschillende pieten of een interview met Dieuwertje Blok, feitjes die je nergens anders te weten komt! De oude en nieuwe editie eindigen wel hetzelfde: met een verjaardagscadeau voor Sinterklaas waarin hij urenlang kan lezen en kijken, misschien wel over kunst?

Deze Sinterklaas is een collector’s item voor iedereen die oog heeft voor detail en doordacht illustratiewerk. Wie de rode en blauwe editie naast elkaar legt, ziet een ontwikkelend tijdsbeeld met ruim tien jaar tussentijd in frisse kleuren, herzieningen en toevoegingen. Dematons heeft de tijdsgeest in maatschappelijke en politieke ontwikkelingen geweldig op papier weten te vangen, alleen daarom al is dit fantastische tekstloze prentenboek met schitterende illustraties een grootse aanrader voor iedereen. Lezersgoud!

Greep je dit najaar naast een exemplaar van Sinterklaas? Leen het van je vrienden of uit de bibliotheek want niet getreurd, in september 2024 komt de herdruk er weer aan! Hij komt, hij komt!!

Charlotte Dematons, Sinterklaas, Dematons, 2023, 36 blz., 9789083340777

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *