4 maart 2024

Anke Kranendonk – Bok ontsnapt!

‘Een grappig verhaal over de liefste bok van de straat.’
En dat is het. In veelal één- en tweelettergrepige woorden wordt een verhaal over Jan en zijn bok Appie verteld.

Als je nu denkt mijn kind is die avi, die boekjes al lang voorbij: als het deze ‘Bok ontsnapt!’ in de bibliotheek mee wil nemen, gewoon laten scannen. Want juist van de humor die hierin is verwerkt geniet een jonger kind altijd of snapt de grapjes nu wel als het meer gevorderd is met lezen. Er staat niet voor niets geen avi op de achterkant vermeld. Tijgerlezen!

Waarover dit verhaaltje gaat? Jan heeft dus een bok in de tuin en daar zijn niet alle buren even blij mee. Het stinkt, teveel lawaai, gevaarlijk. Totdat er iets gebeurt en Appie een regenboog van liefde teweegbrengt.
De heerlijke illustraties van Jan Jutte geven kleur en beeld aan de tekst.

Een titel die op de wensenlijst van een schoolbibliotheek hoort. Frisse kleuren, grappig, goed te begrijpen, duidelijke bladspiegel, goede balans tekeningen en tekst.
Niet alle titels voor beginnende lezers worden kort besproken, maar deze is weer een voorbeeld om te laten zien dat de beroepen schrijver en illustrator een belangrijk vak zijn. Het is een kunst om kinderen van leren lezen te laten genieten, te laten ontdekken èn te motiveren.

Anke Kranendonk, Bok ontsnapt!, illustrator Jan Jutte, Querido, 2021, 48 blz., 9789045126920

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *